Kurumsal yönetim ile mali sorumluluk arasındaki etkileşim: Çad firmaları üzerinde ampirik bir uygulama
Interaction between corporate governance and financial responsibility: An empirical application on Chad firms
  1. Tez No: 717812
  2. Yazar: BRAHİM ABAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetimi, Mali Sorumluluk, Kamu İşletmeleri, Kısmi-Kamu İşletmeleri, Yönetim Kurulu, Corporate Governance, Financial Responsibility, State-Owned Companies, Partially State-Owned Companies, Board of Directors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çad'daki kamu ve kısmi-kamu işletmelerinin yönetişim mekanizmaları ile mali sorumlulukları arasındaki bağlantıyı analiz etmektir. Tezin ana sorusu, yönetişimin Çad kamu ve kısmi-kamu işletmelerinin mali sorumluluğu üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisi ile ilgilidir. Teorik çerçeveden yola çıkılarak oluşturulmuş araştırma hipotezleri ile kurumsal yönetim ile mali sorumluluk arasındaki olası ilişki araştırılmıştır. İncelenen bu iki fenomen arasında ilişki olduğu ve bunların yönetişime ilişkin firmaya özgü bazı faktörlerden etkilendiği ortaya çıkmıştır. Çad'daki kamu ve kısmi-kamu işletmelerinden bir örneklem üzerinde gerçekleştirilen anketler yoluyla toplanan veriler üzerinde yapılan istatistiksel testler, yönetişimin belirli özelliklerinin işletmelerin mali sorumluluklarını olumlu ve önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Yönetişime ilişkin bu faktörler; yönetim kurulunun yapısı, genel müdür ile yönetim kurulu başkanının aynı kişi olup olmaması, mülkiyet yapısı gibi özellikleri içermektedir. Öte yandan, araştırmamızın sonucu, kurumsal yönetim uygulama düzeyi ve mali sorumluluk düzeyi ile Çad'daki kamu veya kısmi kamu işletmelerinin denetim komitesindeki bağımsız üye oranı arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to analyze the link between governance mechanisms and the financial responsibility of state owned and partially state-owned companies in Chad. The main question of this thesis concerns the direct and indirect influence of governance on the financial responsibility of Chadian state owned and partially state owned companies. Based on theoretical framework, research hypotheses have been set up to analyze tle likely relationship between corporate governance and financial responsibility These two phenomena studied were found to be interrelated and to be affected by firm-specific governance related certain variables. The statistical tests caried out on the data collected through a questionnaire conducted on a sample of state owned and partially state-owned companies in Chad reveal that certain governance characteristics affect the financial responsibility of firms positively and significantly. Governance characteristics affecting financial reponsibility include the structure and the composition of the board of directors, the duality of general manager and chairman of the board, the ownership structure. On the other hand, the result of this research reveals that general corporate governance level and financial responsibility level of state owned and partially state-owned companies in Chad are not significantly related to the percentage of independent members in the auditing committee.