Hâşiyetü'l-Yezdî 'Alâ Hâşiyeti'l-Hatâî 'Alâ Muhtasari'l-Me'ânî adlı eserin tahkik ve tahlili
Assessment and analysis of the work titled Hâşiyetü'l-yezdî 'Alâ Hâşiyeti'l-hatai 'Alâ Muhtasari'l-me'ânî
  1. Tez No: 717874
  2. Yazar: AMMAR ALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belagat, haşiye, tahkik, inceleme, nüsha
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Araştırmamız ikisi inceleme ve diğeri metnin tahkiki olmak üzere, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle, Haşiyenin sözlük ve terim anlamları ile Haşiye-Şerh arsındaki farklara değindikten sonra, tezin konusu, önemi ve amacı zikredildi. Ardından, bu konunun seçilmesinin çeşitli sebeplerine yer verildi. Birinci bölümde, eserleriyle tezimizin önemli bir parçasını teşkil eden üç büyük, değerli âlim Sa'düddîn et-Tezftâzânî, Mevlanazâde el-Hatâî ve Molla Abdullah el-Yezdî'nin hayatları isimleri, nesepleri, doğumları, öğrencileri, hocaları, ilim talebi için yolculukları, eserleri ve vefatları olarak geniş çaplı bir şekilde ele aldık. Bunu yaparken de birçok muteber kaynağa atıfta bulunduk. İkinci bölümde, tezimizin ana hedefi olan Haşiyetü'l-Yezdî metnini etraflıca inceledik. Haşiyenin ismi, müellifine nispet edilmesi, yazım yeri ve tarihi, üzerine yazılan haşiyeler ve el-Yezdî'nin istifade etmiş olduğu kaynaklar gibi metnin, daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan teknik bilgiler verildi. Üçüncü bölümde ise,' Hâşiyetü'l-Yezdî 'Alâ Hâşiyeti'l-Hatâî 'Alâ Muhtasari'l-Me'ânî Adlı Eserin Tahkik ve Tahlili' adlı eseri tahkik ettik. Tahkikte, müellifin hayatına en yakın ve en iyi nüsha olması hasebiyle (ت) rumuzuyla işaret ettiğimiz nüshayı asıl olarak aldık. (ك) ve (ن) rumuzlu nüshaları da karşılaştırmada kullandık. Bu saydığımız nüshalara ek olarak, elde ettiğimiz diğer nüshaları da bir liste halinde verdik.
Özet (Çeviri)
Our research consists of introductions and three sections, two of which are reviews and the other is the investigation of the text. In the introduction section, first of all, after mentioning the differences between the dictionary and term meanings of Hashiy and Hashim-Sherh, we mentioned the subject, importance and purpose of our thesis. Later, we gave various reasons why we chose this topic. In the first chapter, we discussed the lives of sa'düddîn et-Tezftâzânî, Mevlanazâde al-Khahâî and Mullah Abdullah al-Yezdî, three great, valuable scholars who constitute an important part of our thesis with their works, as names, prose, births, students, teachers, journeys, works and deaths for the demand for knowledge. In doing so, we referred to many sources. In the second part, we examined the main objective of our thesis, Hashiyetu'l-Yezdî text. And we expressed technical information that helped to better understand the text, such as the name of hashid, its author, the place and date of writing, the hashids written on it, and the sources that al-Yezdî benefited from. In the third part, we investigated ,'Hâşiyetü'l-Yezdî 'Alâ Hâşiyeti'l-Hatâî 'Alâ Muhtasari'l-Me'ânî. In the inquiry, we received the copy that we pointed out with the nickname (ت) as being the closest and best copy of the author's life. We also used copies with the nicknames (ك) and (ن) in comparison. In addition to these copies, we also gave the other copies we obtained in a list. KeyWords: Eloquence, hashiye, inquiry, review, copy.