'FIFA11+KIDS' ısınma programının genç futbolcuların performansları üzerine akut etkileri
Acute effects of the 'FIFA 11+KIDS' WARM-UP program on the performance of young football players
  1. Tez No: 717946
  2. Yazar: ERDEM TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MALİK BEYLEROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONAT ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: FIFA 11+ Kids, Dikey Sıçrama, Esneklik, Sürat, Çeviklik, Denge, FIFA 11+ Kids, Vertical Jump, Flexibility, Speed, Agility, Balance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada FIFA 11+ Kids ısınma programının genç futbolcuların dikey sıçrama, esneklik, dinamik denge, çeviklik ve sürat performansları üzerindeki akut etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza yaş ortalamaları 14±3 yıl boyları 161,50±10,39 cm ve kiloları 58,30±12,89 kg olan ve İstanbul ilinde yaşayan toplam 20 (n=20) amatör futbolcu katılmıştır. Çalışmada FIFA 11+ Kids ısınma programı ve klasik ısınma yöntemi katılımcıların tamamına uygulanmıştır. Katılımcılar deney grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Tekrarlı ölçüm yönteminin kullanıldığı bu çalışmada katılımcıların her iki ısınma yöntemini de uygulayabilmeleri adına çapraz tasarım modeli uygulanmıştır. Katılımcıların sürat performanslarının ölçülmesinde 30 metre sürat testi, çeviklik performanslarının ölçülmesinde Illinois çeviklik testi, dikey sıçrama performanslarının ölçülmesinde dikey sıçrama testi, esneklik performanslarının ölçülmesinde eriş-uzan esneklik testi ve denge performanslarının ölçülmesinde Y-balance dinamik denge testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS-22.0 paket programı kullanılmıştır ve anlamlılık düzeyi p>0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre akut olarak FIFA 11+ Kids ısınma programını uygulayan futbolcuların klasik ısınma yöntemini uygulayan futbolculara göre sürat performanslarında, çeviklik performanslarında, dikey sıçrama performanslarında, esneklik performanslarında ve denge performanslarında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Spor yaralanmalarını önleyici bir ısınma yöntemi olarak uygulanan FIFA 11+ Kids ısınma programının içeriğinde genel ısınmaya yönelik egzersizlerin kapsamının eksikliğinden dolayı akut olarak uygulanmasının genç futbolcuların performansları üzerinde anlamlı bir farklılık meydana getirmediği düşünülmektedir. Genç futbolcularda performansın arttırılması adına FIFA 11+ Kids ısınma programının daha uzun sürelere yayılarak uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the acute effects of the FIFA 11+ Kids warm-up program on the vertical jump, flexibility, dynamic balance, agility and speed performances of young football players. A total of 20 (n=20) amateur football players, whose mean age is 14±3 years, height 161.50±10.39 cm and weight 58.30±12.89 kg and living in Istanbul, participated in our study. In the study, the FIFA 11+ Kids warm-up program and the classical warm-up method are applied to all participants. Participants are divided into two groups as experimental group and control group. In this study, in which the repeated measurement method is used, the cross design model is applied so that the participants could apply both warm-up methods. The 30-meter sprint test is used to measure the sprint performance of the participants, the Illinois agility test is used to measure the agility performance, the vertical jump test is used to measure the vertical jump performance, the reach-reach flexibility test is used to measure the flexibility performance, and the Y-balance dynamic balance test is used to measure the balance performance. SPSS-22.0 package program is used in the analysis of the data obtained and the level of significance is accepted as p>0.05. According to the results obtained from this study, no significant difference is found in the speed performances, agility performances, vertical jump performances, flexibility performances and balance performances of the football players who apply the FIFA 11+ Kids warm-up program acutely compared to the football players who apply the classical warm-up method (p>0.05). It is thought that the acute application of the FIFA 11+ Kids warm-up program, which is applied as a warm-up method to prevent sports injuries, does not make a significant difference on the performances of young football players due to the lack of coverage of the exercises for general warming. In order to increase the performance of young football players, it can be recommended to apply the FIFA 11+ Kids warm-up program over a longer period of time.