Anne baba tutumlarının ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı üzerindeki etkisi
The effect of parenting attitudes on primary school 3rd and 4th year students' digital game addiction
- Tez No: 718335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumu, Ebeveyn Tutumu, Dijital Oyun, Dijital Oyun Bağımlılığı, Mother and Father Attitude, Parental Attitudes, Digital Game, Digital Game Addict
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin algıladıkları anne baba tutumları ile bu öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde özel bir okulun ilkokulundan 144 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Oyun Oynama Alışkanlıkları Bilgi Formu, Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve Ana-Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; dijital oyun bağımlılığı toplam puanı ile anne-baba tutum algısı toplam puanı ve psikolojik özerklik boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, anne-baba tutum algısı toplam puanı ile dijital oyun bağımlılığı toplam puanı ve oyun süresinde tolerans gelişimi ve oyuna yüklenen değer, dijital oyun oynamaya yönelik aşırı odaklanma ve çatışma boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Dijital oyun bağımlılığı toplam puanında ve yoksunluğun psikolojik/fizyolojik yansıması ve oyuna dalma, bireysel ve sosyal görevlerin/ödevlerin ertelenmesi, oyun süresinde tolerans gelişimi ve oyuna yüklenen değer, dijital oyun oynamaya yönelik aşırı odaklanma ve çatışma alt boyutlarında erkeklerin bağımlılık düzeyinin kızlardan anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Oyun süresinde tolerans gelişimi ve oyuna yüklenen değer alt boyutunda annesi lise mezunu olan çocukların puanı, annesi üniversite mezunu olan çocukların puanından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Oyun süresinde tolerans gelişimi ve oyuna yüklenen değer alt boyutunda ekonomik durumu çok iyi olan çocukların puanı, ekonomik durumu orta ve iyi düzeyde olan çocukların puanından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Bireysel ve sosyal görevlerin/ödevlerin ertelenmesi alt boyutunda dövüş oyunları oynayan çocukların puanı, diğer türlerde oyunlar oynayan çocukların puanından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to investigate the relation between the 3rd & 4th year students' perception about their parents' attitudes and their digital game addiction. Research is conducted with 144 students at a private primary school in İstanbul. Content of the research consist of Socio-Demographic Information of Attendants, Game Playing Habits, Digital Game Addiction Scale for Children and Parental Attitudes Scale. According to the findings of the survey, there is a significant positive correlation between digital gaming addiction score and parental attitudes perception and psychological autonomy. On the other hand, a significantly positive relation is observed between parent attitude perception score and digital gaming addiction total score and tolerance development in the gaming duration and value allocated to gaming, extreme focusing on digital gaming and conflict dimensions. In terms of, total score of digital gaming addiction and psychological / physiological reflection of deprivation and swept up in gaming, delays in personal and social tasks / duties, tolerance development in the gaming duration and value allocated to gaming, extreme focusing on digital gaming and conflict dimensions, boys show a significantly higher addiction level compared to girls. Tolerance development in the gaming duration and value allocated to gaming dimensions' score is significantly higher among the children whose mothers are high school graduate compared to the children whose mothers are university graduate. Tolerance development in the gaming duration and value allocated to gaming score is significantly higher among the children who are from very high economical level, compared to children who are in high or mid economical level. In terms of delays in personal and social tasks / duties, the score of children who play digital fighting games is significantly higher in comparison to children who play other types of games.