Avrupa Birliğinin Kıbrıs sorununa etkisi
  1. Tez No: 718355
  2. Yazar: SELAMİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DİREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği, Kıbrıs Sorunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Realizm, Neorealizm, Republic of Cyprus, European Union, The Cyprus Problem, Turkish Republic of Northern Cyprus, Realism, Neorealism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Avrupa Birliği (AB) Kıbrıs meselesi üzerindeki etkileri bu çalışmanın temelini oluşturmaktır. Bu çalışmada özellikle; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Avrupa Birliği üyeliğini sonrasında Avrupa Birliği'nin Kıbrıs meselesini nasıl etkilediğini ayrıca Kıbrıs'ta Avrupa Birliğinin bu politikaları ile tarafların bakış açılarını üzerinden incelendiğinde etkilileri görülebilmektedir. Avrupa Birliği'nin Kıbrıs meselesine etkisini detaylı ve açık bir biçimde ortaya konulabilmek amacıyla çalışma içerisinde tarihsel bir süreç olarak ele alınmış; öncelikle Kıbrıs'ın ve Kıbrıs meselesinin oluşumundan Avrupa Birliğine üyeliğine kadar geçen süreç incelenmiştir. İkinci bölümde Avrupa Birliği'nin kuruluşundan günümüze kadar genişlemesi, İngiltere'nin üyelikten ayrılması ve Türkiye ilişkileri detaylı şekilde ele alınmıştır. Daha sonra çalışmada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ve üyelik sonrasındaki gelişmelere büyük bir bölüm ayrılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Avrupa Birliği'nin Kıbrıs meselesinde üzerindeki etkileri tarafların bakış incelenerek konu üzerindeki etkileri ayrıntılı bir şekilde verilmiş ve son olarak 2004 yılından sonrasında Birleşmiş Milletlerin kapsamında devam eden Kıbrıs görüşmeleri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin üyeliği sonrasında Kıbrıs'ta çözüm için politikalarının ve bu politikaları ile tarafları etkilemekte yeterli olup olamadığının araştırılmasıdır. Çalışmanın hipotezi; Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin üyeliği sonrasında Kıbrıs'ta çözüm politikalarında beklenen seviyede olmadığıdır. Bu hipotez bağlamında çalışmanın sonucunda; Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ta çözüme yönelik katkı yapıp yapmadığı incelenmiş ve beklenen seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada, teorik çerçeve olarak realizm ve neorealizm kuramı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of the European Union (EU) on the Cyprus issue form the basis of this study. In order to reveal the effect of the European Union on the Cyprus issue in detail and clearly, it has been handled as a historical process in the study. First of all, the process from the formation of Cyprus and the Cyprus issue to its membership to the European Union has been examined. In the second part, the enlargement of the European Union from its establishment to the present, Britain's withdrawal from membership and Turkey's relations are discussed. Then, a large part is devoted to the membership process of the Greek Cypriot Administration to the European Union with the developments after the membership. In the last part of the study, the effects of the European Union on the Cyprus issue were examined. The perspectives of the parties and their effects on the subject were given in detail, and finally, the Cyprus negotiations that continued within the scope of the United Nations after 2004 were resourced. The hypothesis of the study; The European Union's solution policies in Cyprus after the membership of the Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus are not at the expected level. In the context of this hypothesis, as a result of the study; It has been examined whether the European Union has contributed to the solution in Cyprus and it has been determined that it is not at the expected level. In this study, realism and neorealism theory were used as the theoretical framework.