Âl-i İmrân Sûresinin kırâatlar açısından incelenmesi ve kırâatların manaya etkisi
References of the Âl-i İmrân section analisis and effect of qurants on mana
  1. Tez No: 718424
  2. Yazar: DEVLET CİNDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER PAKİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mushaf, Ahrufu's-Seb'a, Kırâat, Sûre, Âl-i İmrân, Mushaf, Ahrufu's-Seb'a, Recitation, Sûrah, Âl-i İmrân
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kur'ân-ı Kerim Peygamber efendimiz (s.a.s.)'in en büyük mûcizesidir. Kur'ân'ın en üstün özelliği mûcizevi bir şekilde nâzil olduğu günden bugüne hiçbir değişime uğramaksızın gelmesi ve ila nihaye yüce Allah (c.c.)'ın muhafazasında olmasıdır. İslâmî ilimlerin tümüne kaynaklık eden Kur'ân-ı Kerim'in anlaşılmasında hiç şüphesiz kırâat ilmi, inkâr edilemez derecede önem arzeden gerekli bir ilimdir. Asırlardan beri Kur'ân-ı Kerim üzerinde birçok alanda çalışmalar yapılmıştır. Şüphe yok ki, bu çalışma alanlarından biri de kırâat ilmi olmuştur. Bu alanda yapılan çalışmalar genel olarak kırâat farklılıkları ve çeşitliliği ile bu farklılıkların manaya yansımaları şeklinde olmuştur. Kur'ân-ı Kerim'in daha iyi anlaşılabilmesi ve kavranabilmesi için ulemamız, onunla ilgili cümlelerin, kelimelerin hatta harflerin üzerinde birçok araştırma ve çalışma yapmış, elde ettikleri bu bilgi ve kazanımları ümmetin istifadesine sunmuşlardır. Bu çalışmamızda, yaptığımız araştırmalar neticesinde daha önce üzerinde çalışma yapılmadığı kanaatine vardığımız Âl-i İmrân sûresinde geçen kırâat farklılıkları ve bu kırâat farklılıklarının manaya etkisi araştırılarak ilgililerin istifadesine sunmak için gayret sarf edilmiştir. Sûrenin kırâat farklılıkları yönünden incelenmesine geçmeden önce kırâat ilminin tarifi, tarihsel süreci, kırâat çeşitleri, kırâat ile alakalı kavramlar, Ahrufu's-Seb'a, kırâat imamları ve râvîleri, kırâat tarikleri, kırâat imamlarının hocaları, talebeleri ve kırâat farklılığının oluşma şekilleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Âl-i İmrân sûresi hakkında da kısaca bilgi verilmeye gayret edilmiştir. Gayret bizden tevfik yüce Allah (c.c.)'tandır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is the greatest miracle of our Prophet (pbuh). Its greatest feature is that it has been preserved literally and spiritually since the day it was revealed as a miracle, that it has survived to the present day without any changes, and that it is under the protection of Almighty Allah until the Day of Judgment. Undoubtedly the science of recitation is undeniably important and equally necessary in understanding the Qur'an, which is the source of all Islamic sciences. In this modest study, Various studies have been carried out in many fields on the Qur'an for centuries. There is no doubt that one of these fields of study was the science of recitation. Studies in this field have generally focused on the differences and diversity of recitation and the reflections of these differences on meaning. In order to better understand and comprehend the Qur'an, scientists have conducted many researches and studies, including the words and even the letters, and have presented the knowledge and achievements they have obtained to the benefit of the ummah. we have tried to try to fill this gap and present it to the benefit of humanity by investigating the differences in the recitation of Al'i Imran Surah and the effect of these differences on the meaning, which we believe has not been studied before. Before moving on to the recitation differences of the surah, for the purpose of preliminary information about the science of recitation, the definition of the science of recitation, its historical process, types of recitation, concepts related to recitation, Ahrufu's-seb'a, recitation imams and narrators, their tariks, known teachers of qiraat imams, students and differences in recitation. It was tried to give information about the way of formation. In addition, by giving a short information about the Al'i Imran Surah, an effort was made to provide a little information about the Surah. Effort is from us, Tevfik, Almighty Allah.