Sağlık çalışanlarında iş tatmininin örgütsel bağlılığa etkisinin incelenmesi: Mersin iline bağlı özel bir hastanede görgül bir araştırma
The effect of job satisfaction on organizational commitment in health institutions: An empirical study in a private hospital in Mersin province
  1. Tez No: 718466
  2. Yazar: ŞEYDA NUR URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: iş Tatmini, Sağlık Çalışanları, Örgütsel Bağlılık, Job Satisfaction, Healthcare Professionals, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İş tatmini ve örgütsel bağlılık, nitelikli çalışanların elde tutulması açısından önem kazanan bir konu olmaktadır.Araştırmada 300 sağlık çalışanının iş tatmini düzeylerinin örgütsel bağlılıklarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda sağlık çalışanlarına anket uygulanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde; iş tatmini, ikinci bölümünde; örgütsel bağlılık, üçüncü bölümünde;iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları sağlık çalışanları bakımından ele alınmıştır.Dördüncü bölümde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, modeli, hipotezleri, sınırlılıkları, yöntemine, beşinci bölümde; araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde; literatür taramasının özetine, anketlerden elde edilen sonuçlara, sonraki dönemlerde araştırma yapacak olan araştırmacılar ve sağlık çalışanları için önerilere yer verilmiştir. Yapılan araştırma neticesinde, sağlık çalışanlarının içsel doyum düzeylerinin duygusal bağlılıklarına anlamlı ve pozitif bir etkisi olmadığı, ancak hem devam bağlılıklarınahem de normatif bağlılıklarına anlamlı ve pozitif etkisi olduğu, duygusal bağlılığın çalışılan bölüm, hem kurumda hem de meslekte çalışma yılı; devam bağlılığının medeni durum, eğitim durumu, meslek, çalışılan bölüm, hem kurumda hem de meslekteçalışma yılı; normatif bağlılığın eğitim durumu, çalışılan bölüm, hem kurumda hem de meslekte çalışma yılı; içsel ve dışsal doyumun,hem eğitim durumu hem de çalışılan bölüm bakımından anlamlı bir şekilde farklılaştığıbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction and organizational commitment are becoming an important issue in terms of retaining qualified employees.In the study, it was aimed to examine the effect of job satisfaction levels of 300 health care workers on their organizational commitment. For this purpose, a questionnaire was applied to healthcare workers. In the first part of the research; job satisfaction, in the second part; organizational commitment, in the third part; job satisfaction and organizational commitment concepts are discussed in terms of health care workers. In the fourth chapter; the subject, purpose, importance, model, hypotheses, limitations, method of the research, and in the fifth chapter; the findings of the research are given. In the conclusion and recommendations section, a summary of the literature review, the results obtained from the questionnaires, and suggestions for future researchers and healthcare professionals are given. As a result of the research, it was found that the intrinsic satisfaction levels of health care workers did not have a significant and positive effect on their affective commitment, but it had a significant and positive effect on both continuance commitment and normative commitment; affective commitment had a significant and positive effect on marital status, educational status, occupation, working years in both institution and profession; continuance commitment had a significant and positive effect on marital status, educational status, occupation, working years in both institution and profession; normative commitment had a significant and positive effect on educational status, working years in both institution and profession; continuance commitment differed significantly in terms of marital status, educational status, occupation, working department, working years in both institution and occupation; normative commitment differed significantly in terms of educational status, working department, working years in both institution and occupation; and intrinsic and extrinsic satisfaction differed significantly in terms of both educational status and working department.