Adudüddin el-Îcî'de ulûhiyyet anlayışı
The mentalitiy of divinity in Adud al-Dîn al-'İjî
- Tez No: 718503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Adudüddin el-Îcî, ulûhiyyet, Allah, varlık, sıfat, fiil, yaratma, Kalam, Adudüddin el-Îcî, divinity, Allah, existence, attribute, act, creation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
'' Adudüddin el-Îcî'deUlûhiyyet Anlayışı'' konulu çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Allah'ın varlığının delilleri konusu incelenmiştir. İkinci bölümde Allah'ın sıfatları konusuna değinilmiştir. Bu bağlamda selbî (tenzihi), vucûdî ve ihtilaflı sıfatlar tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde Allah'ın fiilleri konusu ele alınmıştır. Bu konuyla alakalı olarak âlemin hudûsu, insan fillerinin Allah tarafından yaratılması, Tevlid, Allah'ın mümkinâtı irade etmesi, Hüsün ve Kubuh, Teklif, Bi'set, Allah'ın fillerinin amaçsal olmaması ve Haşir gibi konular işlenmiştir. Yapılan bu çalışmada Îcî'nin aklî ve naklî ilimlerde eser vermiş çok yönlü bir müellif olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca onun, ulûhiyyet bahsiyle ilgili farklı ekollerin anlayışını eleştirel bir yöntemle tahlil ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study on“The Mentalitiy of Divinity in Adud al-Dîn al-Îjî”consists of three main parts. In the first part, the subject of evidences of the existence of Allah is examined. In the second part, the subject of the attributes of Allah is mentioned. In this context, tanzihi, vujudi and controversial attributes were analyzed. In the third chapter, the subject of Allah's acts is discussed. Related to this subject, subjects such as creation of the universe, the creation of human behaviours by Allah, tawlid, God's will forwhat is possible, beauty (husn) and the Beast (kubh), proposal, prophethood, the non-purpose fulness acts of Allah, and hashir (resurrection after death) are covered. In this study, it has been determined that al-Îjî is a versatile author who has written works in mental and transmission sciences. In addition, it is seen that he analyzes the understandings of different schools related to the subject of divinity with a critical method.