Yeni ürün geliştirmede başarı faktörleri ve ağırlıklandırma ile risk analizi: Maske üretim örneği
Success factors in new product development and risk analysis with weighing: Example of mask production
- Tez No: 718813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KORKUSUZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeni ürün geliştirme, risk analizi, AHP, başarı faktörleri
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Müşteri ihtiyaçlarının artması ve gelişen teknoloji sonucunda firmaların varlıklarını korumak için rekabet ortamında yeni çalışmalara yönelmesi zorunlu hale gelmiştir. Yeni ürün geliştirme projelerinde öngörülen veya önemli olduğu düşünülmeyen birçok risk bulunmaktadır. Bu çalışmada, bir tekstil firmasında maske üretimi için yeni ürün geliştirme sürecinde karşılaştıkları iç ve dış riskler ile bu risklerin alt faktörleri belirlenerek projeye etki değerlerinin bulunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda firmada Ar-Ge bölümünde yer alan ve yeni ürün geliştirmede rol almakta olan uzman kişiler ile görüşülmüştür. Yapılan görüşmeler neticesinde yeni ürün geliştirmede etkin olan risk faktörlerinin arasındaki ilişkiler ve önem dereceleri belirlenmesinde Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinden çalışmaya uygun olan AHP tekniği kullanılmıştır. AHP'den alınan değerler başarı faktörleri ile entegre elde edilerek risk skoru hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, tekstil firmasında dış kaynaklı riskler arasında deprem, yangın ve pandemi etkisi en yüksek olurken iç kaynaklı risk olarak personel sayısının yeterli olmaması en yüksek risk faktörü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing customer needs and developing technology, it has become necessary for companies to turn to new studies in a competitive environment to protect their assets. There are many risks that are predicted or not considered to be significant in new product development projects. In this study, it is aimed to determine the internal and external risks faced in the process of developing a new product for mask production in a textile company and the sub-factors of these risks and their effects on the project. In this context, the experts in the R&D department of the company and who are involved in new product development were interviewed. As a result of the interviews, the AHP technique, which is one of the Multi Criteria Decision Making techniques, was used in determining the relationships and degrees of importance between the risk factors effective in new product development. The risk score was calculated by integrating the values obtained from AHP with the success factors. According to the findings of the research, it was concluded that while the effects of earthquake, fire and pandemic were the highest among the external risks in the Textile company, the insufficient number of personnel as the internal risk was the highest risk factor.