The effect of supply change management on organization performance: A case study of a manufacturing company situated in Nnigeria,
Tedarik zinciri yönetiminin organizasyon performansı üzerine etkisi: Nijerya'da yer alan bir imalat şirketine ilişkin bir vaka çalışması
- Tez No: 718858
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ERMAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Müşteri-İlişkileri, Bilgi Paylaşımı, Operasyonel performans, Ortaklık, Supply Chain, Customer-Relationship, Share Information, Operational performance, Partnership
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ADELEYE, Adesanya Chris. Tedarik Zinciri Yönetiminin Organizasyon Performansı Üzerine Etkisi: Nijerya'da Yer Alan Bir İmalat Şirketine İlişkin Bir Vaka Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2021. Bu çalışma, tedarik zinciri yönetiminin operasyonel performans üzerindeki etkisini Nijerya'da bulunan A Manufacturing Company'yi örnek olay olarak kullanarak incelemiştir. Katılımcılardan bilgi toplamada nicel yöntemin birincil formu kullanılmıştır. Frekans analizi, güvenilirlik testi, çapraz tablo testi, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon yöntemi gibi farklı tahmin teknikleri kullanılmıştır. Analizden elde edilen sonuç, tedarik zincirinin operasyon performansını etkilediğini ve şirketlerin karar vermek için çoğunlukla ticaret ortaklarına güvendiğini ortaya koydu. Ayrıca, müşteri ilişkisinin operasyonel performansı etkilemek için olumlu ve anlamlı olduğunu gösteren anlamlılık değeri ile müşteri ilişkisi katsayı değerinin, bilgi paylaşımının operasyonel performans üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, stratejik tedarikçi ortaklığının anket dönemi boyunca operasyonel performans üzerinde olumlu ancak önemsiz bir etkisi vardır. Tedarik zinciri yönetiminin örgütsel performansı etkilemek için olumlu ve önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ADELEYE, Adesanya Chris. The Effect of Supply Change Management on Organization Performance: A Case Study of a Manufacturing Company Situated in Nigeria, Master Thesis, Ankara, 2021. This study had examined the effect of supply chain management on the operational performance using XYZ Manufacturing Company situated in Nigeria as a case study. Primary form of quantitative method was used in collecting information from the participants. Different types of estimation techniques were used such as frequency analysis, reliability test, crosstab test, factor analysis, correlation analysis and regression method. From the analysis, the result revealed that supply chain affects operation performance, that company mostly rely on the trading partners for decision making. It further showed that the coefficient value of customer relationship is 0.153 with a significance value of 0.002, indicating that customer relationship is positive and significant to influence operational performance, share information has a positive and significant impact on operational performance. Furthermore, strategic supplier partnership has a positive but insignificant to influence on operational performance during the survey period. It was concluded that supply chain management has a positive and significant impact to influence organizational performance.