Akut bacak iskemisinde amputasyon için rdw değerlerinin yükselmesi bir risk faktörüdür
Usefulness of high application time of rdw counts as a predictor of amputation after embolectomy for acute limb ischemia
- Tez No: 718871
- Danışmanlar: DOÇ. İRFAN TAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut bacak iskemisi, RDW, amputasyon, Acute limb ischemia, RDW, amputation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı , akut bacak iskemisi ile embolektomi yapılan hastalarda başvuru anındaki RDW değerlerinin amputasyona gitme riskini öngörme yeteneğinin incelenmesi Yöntem: Akut bacak iskemisi tanıısyla embolektomi yapılan 254 hastanın retrospektif olarak klinik verileri, laboratuvar değerleri ve amputasyon verileri toplandı.Bu hastaların 152(%52)si erkek, 93(%48)ü kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 64,69±14,64 idi.Öncelikle tüm hastaların başvuru anındaki RDW verileri toplandı .Primer sonlanış noktası olarak ise akut bacak iskemisi ile embolektomi yapılan hastaların amputasyon oranları incelendi. Bulgular: Ortalama takip süresi 26 aydı.Cerrahiden 30 gün içerisinde 18(%7) hastanın ;26 aylık takip süresinde ise 36(%15) hastanın ekstremitesi ampute edildi.Univariate regressıon analızınde yaş, KOAH, diabet, KBY, re-emboli, MCHC ve RDW verilerinin anlamlı olduğu görüldü.Multivariate regression analizinde ise KOAH, re-emboli ve RDW verilerinin bağımsız risk faktörleri olduğu görüldü.ROC eğrisi analizinde eğri altında kalan alan 0,62 bulundu. Karar: Akut bacak iskemisi ile embolektomi yapılan hastaların müracaat anında yüksek RDW değerlerinin olması extremite amputasyonuna gidişte bağımsız bir risk faktörüdür. .RDW laboratuvar verilerinden olup hem ucuz hem de kolay ulaşılabilir bir veridir.Sonuçta bu çalışma akut bacak iskemisi ile embolektomi yapılan hastalara yaklaşımda medikasyonları için ''daha radikal mı yaklaşalım?'' ''standart tedavi protokolüyle mi gidelim ?'' sorularını sorduracak ve tedaviye yön verdirebilecek bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to examine the predictive ability of admission red blood cell distribution width for predicting amputation in patients with acute limb ischemia who underwent embolectomy. Methods: We retrospectively analyzed clinical, hematologic, and amputation data of 254 patients who had undergone embolectomy for acute limb ischemia. There were 152 (52%) male and 93 (48%) female participants with a mean age of 64,69±14,64 years. First of all we collected all patients preoperative red blood ceel distribution counts. Primary end point was determined as amputation. Results: The mean follow up was 26 months. During the follow-up period, there were 18 (7%) amputations within 30 days of surgery and 36 (15%) amputations over a mean follow-up of 26 months. Based on univariate logistic regression modeling, chronic obstructive pulmonary disease, age, diabet, MCHC, chronic renal disease, reemboli and preoperative RDW were observed to modeling, chronic obstructive pulmonary disease, re-emboli ve preoperative RDWbregression moe significant for amputation.Based on multivariate logistic independent risk factors for amputation within 30 days of surgery; and, chronic obstructive pulmonary disease and preoperative RDW were observed to be independent risk factors for midterm amputation for the same time period. In receiver operating characteristics curve analysis the area under the curve was 0,62. Conclusions: An elevated red blood cell distrubution width is associated with a poorer limb survival after embolectomy. This simple, inexpensive test may be, therefore added to medical approach to patients before embolectomy.Finally this study give the necessary information for practical approach to a patient who is gone to amputation after embolectomy for acute limb ischemia ''should we approach much more radical?'' ''Or should we try standart medications?''