Sağlık hizmetlerinde hasta-hekim iletişiminin karar verme sürecine etkisi Gaziantep ili örneği
The effect of patient-physician communication on the decision-making process in health services, the example of Gaziantep province
- Tez No: 719118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, Health Care Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hekim- hasta iletişimi, karar verme süreçleri, sağlık iletişimi, kişiler arası iletişim, Gaziantep, Physician-patientcommunication, decision-makingprocesses, healthcommunication, interpersonalcommunication, Gaziantep
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İletişim ve sağlık, insanlar için talep edilen ve istenen bir durumdan ziyade zorunluluk halidir. Tam da bu nedenle çalışmanın odaklandığı yeri göstermesi bakımından önemlidir. Hekim ve hasta ilişkisi bu zorunluluk esası üzerinden ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla araştırmanın konusu hekim-hasta iletişimidir. Çalışmanın amacı hekim ile hasta arasındaki iletişimin, hekimin karar verme süreçlerine olan etkisini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya Gaziantep'te görev yapan 10 hekim katılmıştır. 5'i demografik bilgileri öğrenmek üzere 11 soru sorulmuştur. Elde edilen verilerle 7 temaya ulaşılmıştır. Gaziantep'te hekim olmak, hekim-hasta arasındaki ilk iletişim, hekimin karar verme süreçlerine tıbbi geçmişin etkisi, hekimlerin karar verme süreçlerinde hasta ve yakınlarının etkisi, hekimlerin iletişimdeki problemleri, ideal bir hekim-hasta ilişkisine yönelik görüşler ve hekimlerin hasta ve sağlık sisteminden beklentileri şeklinde temalar ön plana çıkmıştır. Hekimlerin, iletişim noktasında hastalardan beklentisinin olmasının yanında özeleştiride bulundukları tespit edilmiş bunun yanında sağlık sisteminin düzenlenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik talepleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Demanded for communication and health, and. applications from an application file. It is precisely in this room that attention should be paid to the density of the room. The physician and the patient are actually on the surface of this foundation. Hence the issue of doctor-patient prescription. The aim of the study is to establish patient communication and physician decision-making processes.In the study, a semi-structured interview form was used within the scope of qualitative research method. 10 physicians working in Gaziantep participated in the study. 11 questions were asked, 5 of which were to learn demographic information. With the data obtained, 7 themes were reached. Being a physician in Gaziantep is the first communication between the physician and the patient, the effect of the medical history on the decision-making processes of the physician, the effect of the patient and their relatives in the decision-making processes of the physicians, the communication problems of the physicians, the views on an ideal physician-patient relationship, and the expectations of the physicians from the patient and the health system. themes came to the fore. It has been determined that physicians have expectations from patients at the point of communication, as well as self-criticism, and their demands for regulation of the health system and improvement of working conditions have emerged.