Bir aile sağlığı merkezine başvuranların aile hekimliği sistemi hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of family health center applicants regarding the family medicine system
- Tez No: 962532
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇAKMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, aile hekimliği yetki ve görevleri, bilgi düzeyi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel taşı olan aile hekimliği sistemi, bireylere yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı gözetmeksizin koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetlerin bütüncül şekilde sunulmasını amaçlamaktadır. Türkiye'de 2010 yılında ülke genelinde uygulanmaya başlanan bu sistemin başarısı, yalnızca sağlık çalışanlarının katkısıyla değil, aynı zamanda toplumun bu hizmeti ne derece benimsediği, kullandığı ve sistem hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğuyla da doğrudan ilişkilidir. Yürüttüğümüz araştırmayla, aile hekimliği sisteminin halk tarafından ne derece bilindiğini, başvuranların bu hizmetten ne derecede faydalandıklarını ve bu sağlık sisteminin erken tanı ve tedavide ne kadar etkin rol aldığını tespit etmeyi amaçlarken öte yandan da halkın koruyucu hekimliğin görev ve yetkileri konusunda bilinçlenerek, bu sağlık sistemini en verimli şekilde erken tanı ve etkin tedavide en yüksek oranda kullanmalarını hedeflemekteyiz. Çalışmamız, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 338 gönüllü 18-65 yaş arası birey üzerinde yapılmış olup; çalışmadan tespit edilen veriler SPSS27 lisans paket programı ile analiz edilerek, değişkenlerin dağılımları Tabachnik 2013Fidell programına göre analiz edilmiş olup varyans homojenlik varsayımı için Levene testi kullanılmıştır. Tespit edilen verilerin analizinde bağımsız grupları karşılaştırmak üzere bağımsız örneklemler t-testi ve Anova testi(varyans analizi)kullanılmıştır. Gruplar arasındaki çoklu karşılaştırmalarda, varyansların homojenliği durumuna göre Tukey veya Tamhane T2 testleri tercih edilmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde ise ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmamızın bulguları sonucunda, bireylerin aile hekimliğine başvuru nedenlerinin çoğunlukla hastalık yönetimi amacıyla olduğunu görmekteyiz. Öte yandan başvuruların periyodik sağlık kontrolleri ve koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik olmayışını ve bu konudaki farkındalık düzeyinin oldukça sınırlı olduğunu tespit etmekteyiz. Çalışmamızın sonuçları gösteriyor ki; bireylerin aile hekimliği sistemi hakkındaki bilgi eksiklikleri ve bu sağlık sistemini tercih etme davranışındaki yetersizliğin sebeplerinin başında, bireylerin aile sağlığı merkezlerine yaptıkları başvuruların ve iletişimlerinin yeterli düzeyde olmayışı gelmektedir. Bu bağlamda hasta-hekim iletişiminin güçlendirilmesi, randevu-takip süreçlerinin iyileştirilmesi ve aile hekimlerinin sağlık danışmanı rolünün daha etkin hale getirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, toplumun sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik geniş çaplı bilgilendirme kampanyalarının yürütülmesi, bireylerin koruyucu sağlık hizmetlerine aktif katılımını teşvik eden politika ve stratejilerin geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, aile hekimlerinin mesleki yetkinliklerinin sürekli eğitim programları ile desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The family medicine system, which is the cornerstone of primary health care, aims to facilitate access to health services by providing holistic preventive, curative and rehabilitative services to individuals regardless of age, gender and disease. The success of this system, which was put into practice throughout Turkey in 2010, is directly related not only to the contribution of health workers but also to the extent to which society adopts and uses this service and how much information it has about the system.Our research aims to determine how much the family medicine system is known by the society, to what extent the applicants benefit from this service and to what extent this health system plays an active role in early diagnosis and treatment. Our study was conducted on 338 volunteer individuals between the ages of 18-65 who applied to the Family Health Center; the data determined from the study were analyzed with the SPSS27 license package program, the distributions of the variables were analyzed according to the Tabachnik 2013 Fidell program and the Levene test was used for the assumption of variance homogeneity. In the analysis of the determined data, independent sample t-test and Anova test (variance analysis) were used to make comparisons between independent groups.In multiple comparisons between groups, Tukey or Tamhane T2 tests were preferred according to the homogeneity of variances. Chi-square test was used to evaluate the relationships between categorical variables. The findings of our study show that the reason why individuals apply to family physicians is mostly disease management. On the other hand, we see that the awareness of the applicants is quite limited due to the lack of periodic health checks and preventive health services. The study results show that the main reasons for the low level of knowledge of individuals about the family physician system and the inadequacy of the behavior of preferring this health system are that individuals apply to family health centers with limited communication and communication.In this context, it was concluded that patient-physician communication should be strengthened, appointment and follow-up processes should be improved, and the role of family physicians as health consultants should be made more effective. In this context, it is recommended that comprehensive information campaigns be carried out to increase the health literacy of the society and that policies and strategies that encourage the active participation of individuals in preventive health services be developed. It is also recommended that the professional competence of family physicians be supported with continuous education programs. Key words : family medicine , family medicine duties and authorities , knowledge