Fen bilimleri öğretmen adaylarının nanoteknolojiye yönelik bilgi ve tutum düzeyleri ile görüşlerinin belirlenmesi
Determination of knowledge and attitude level and opinions of pre-service science teachers towards nanotechnology
- Tez No: 719125
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Karma yöntem, Nanobilim, Nanoteknoloji, Tutum, Attitude, Mixed Method, Nanoscience, Nanotechnology, Pre-Servıce Scıence Teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının nanoteknolojiye yönelik bilgi ve tutum düzeyleri ile görüşlerini belirlemektir. Çalışmada nicel ve nitel yöntemin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2020-2021 öğretim yılında öğrenimine devam eden fen bilimleri öğretmen adaylarıdır. Araştırmada nicel veri toplama araçları olarak Nano-Bilgi Ölçeği (NBÖ) ve Nanoteknoloji Tutum Ölçeği (NTÖ), nitel olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi için ANOVA ve t-testi testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için kod ve kategoriler oluşturularak içerik analizi yapılmıştır. Öğretmen adaylarının NBÖ' den aldıkları toplam puanlarının sınıf düzeyi değişkeni açısından anlamlı bir farklılık göstermediği bulunurken, NTÖ' den aldıkları toplam puanlarının ortalamaları arasında 4.sınıf lehine anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açısından NBÖ' den ve NTÖ'den alınan toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca Nano-bilgi düzeyleri ve nanoteknoloji tutum düzeyleri arasında negatif yönlü bir korelasyon olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının nanoteknoloji kavramını daha çok okulda duyduklarını, nano boyut kavramını tanımlarken zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların çoğunluğu nanoteknolojiye yönelik olumlu tutumlara sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the knowledge and attitude levels and views of pre-service science teachers towards nanotechnology. In the study, mixed research method, in which quantitative and qualitative methods are used together, was used. The sample of the research is science teacher candidates who continue their education in the 2020-2021 academic year. In the research, Nano-Knowledge Scale (NKS) and Nanotechnology Attitude Scale (NAS) were used as quantitative data collection tools and a semi-structured interview form prepared by the researcher was used qualitatively. ANOVA test and t-test were used for the analysis of quantitative data. Content analysis was performed by creating codes and categories for the analysis of qualitative data. While it was found that the total scores of the pre-service teachers from NKS did not show a significant difference in terms of the grade level variable, it was observed that there was a significant difference between the averages of the total scores they got from the NAS in favor of the 4th grade. In terms of gender variable, there was no significant difference between the total scores of NKS and NAS. In addition, it has been observed that there is a negative correlation between nano-knowledge levels and nanotechnology attitude levels. It was concluded that pre-service teachers heard the concept of nanotechnology mostly at school and had difficulties in defining the concept of nano-size. It has been determined that the majority of the participants have positive attitudes towards nanotechnology.