Delil olma açısından hasen hadis
Hasen hadith as evidence
- Tez No: 719164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tirmizî, Delil, Hasen, Istılah, Mütekaddimûn, Müteahhirûn, Tirmidhi, Evidence, Hasen, Istılah, Mütekaddimûn, Müteahhirun
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, makbul hadis nevilerinden hasen hadis delil olma açısından incelenerek hadis usulü içerisindeki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız, Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, önemi, metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci Bölüm'de, Tirmizî öncesi ve sonrası hasen teriminin sözlük ve ıstılah anlamları ele alınmıştır. Tirmizî'nin, hadislerin sıhhat durumunu değerlendirirken kullandığı“hasen, hasen sahîh, hasen garîb, hasen sahîh garîb”gibi birleşik tabirlerin mânaları üzerinde durulmuştur. İkinici Bölüm'de ise, mütekaddimûn ve müteahhirûn dönemi âlimlerin hasen hadisi delil olma açısından hangi kriterleri dikkate aldıkları incelenmiştir. Akabinde hasen hadisin delil olma açısından hangi tabirlere karşılık geldiği hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca hasen hadisler için kaynak teşkil eden kitaplara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the term hasen hadith, which is one of the acceptable hadith types, has been examined in terms of being used as evidence and its systematic position in the methodology of hadiths has been tried to be determined. Our research consists of an introduction and two parts. In the introduction, information is given about the subject, purpose, importance, method and resources of the research. In the first part of the research, acceptable(maqbul) and rejected(mardud) types of hadiths have been introduced and exampled. In the second part, the dictionary definition and term meaning of hasen in hadith studies before and afterAl-Tirmidhi has been discussed. In addition, information is given about Al-Tirmidhi's birth, life, death, his studies of hadiths. The characteristics of his work and his method is examined. During the analysis of his work, it has been noted that while evaluating the soundness of his hadiths, Al-Tirmidhi used combined terms such as hasen, hasen sahih, hasen garib, hasen sahih garib, and used these terms in different meanings. Following that, the views and the criteria's about using hasen hadiths as evidence by the scholars before and after Al-Tirmidhi's period has been studied.