Seeking social justice in the education reforms of the JDP: A study on transition to higher education in Turkey
AKP'nin eğitim reformlarında sosyal adaleti aramak: Türkiye'de yükseköğretime geçiş üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 719209
  2. Yazar: BESTE KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Politikası, Sosyal Adalet, Artırımcı Politika Yapımı, Yükseköğretime Geçiş, Education Policy, Social Justice, Incremental Policymaking, Transition to Higher Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma AKP döneminde uygulanan eğitim reformlarını yükseköğretime geçiş politikalarına spesifik bir odakla sosyal adalet talebi açısından incelemektedir. Politika yapma pratiklerinin neoliberalizm ile yeniden şekillendiği 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'de eğitim alanında uygulanan reformlara popülist bir söylem ve artırımlı politika yapımı modelinin bir arada uygulanmasının damga vurduğu iddia edilmiştir. Çalışmanın temel motivasyonu politika yapımının artırımlı ve talep yönetimi mekanizmasının popülist olduğu bir ortamda sosyal adaletin sağlanmasının mümkün olup olmadığını sorgulamaktır. Bu bağlamda AKP'nin eğitim reformları mali telafi politikaları, siyasi telafi politikaları ve yapısal değişiklikler olarak üç başlık altında incelenmiştir. Yapısal dönüşümlerden biri olarak ele alınan sınav sistemi daha detaylı irdelenerek, sosyal adalet talebine yönelik olarak tartışılmıştır. Sonuç olarak, neoliberal hegemonya projesinin bir uzantısı olarak popülizm ve artırımcılığın bir arada uygulandığı bir ortamda sosyal adaletin sağlanmasının; ancak reformların öngörülmemiş sonuçları bağlamında, kısıtlı periyotlar süresince ve yükün hizmet alanların omzuna devredilmesi koşuluyla mümkün olduğu iddia edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the educational reforms implemented in the JDP period in terms of social justice demand with a specific focus on the transition to higher education policies. It has been claimed that since the beginning of the 2000s, when policymaking practices were reshaped by neoliberalism, the application of populist discourse and an incremental policymaking model together marked the reforms implemented in the field of education in Turkey. The main motivation of the study is to question whether it is possible to achieve social justice in an environment where policymaking is incremental and the demand management mechanism is populist. In this context, the education reforms of the AKP are examined under three headings as material compensation policies, political compensation policies, and structural changes. The examination system, which is considered as one of the structural transformations, has been examined in more detail and discussed for the demand for social justice. As a result, as an extension of the neoliberal hegemony project, ensuring social justice in an environment where populism and incrementalism are applied together; is only possible in the context of the unintended consequences of the reforms, during limited periods and provided that the burden is transferred to the shoulders of the service recipients.