Ameliyat öncesi uzun açlık sürelerinin ameliyat sonrası psikolojik ve metabolik komplikasyonlar üzerindeki etkisi: Bir sistematik ve metaanaliz çalışması
The effect of preoperati̇ve fasting times on postoperative psychological and metabolic complications: A systematic revi̇ew and metaanalysis
- Tez No: 719251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Preoperative Fasting, Preoperative Fasting Time, Postoperative Complications, Meta-analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırmada ameliyat öncesi açlık sürelerinin ameliyat sonrasında görülen psikolojik ve metabolik komplikasyonlar üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların incelenmesi ve meta analizinin yapılması amaçlandı. Yöntem: Google Scholar, Scopus, Science Direct ve Web of Science, EBSCO, EKUAL, Google Akademik/ulakbim veri tabanlarından 2010-2021 yılları arasında yayınlanan çalışmalar tarandı. Dâhil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesinde Polit ve Beck tarafından önerilen kalite değerlendirme ölçütleri kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum; Kappa istatistiği, etki büyüklüğü;“Odds Ratio”, çalışmalar arası heterojenlik; Cochran'ın Q istatistiği ile hesaplandı. Yayın yanlılığını belirlemede Kendall'ın tau b katsayısı ve huni grafiği kullanıldı. Meta analize dahil edilen çalışmaların etki büyüklüğü ve yayın yanlılığı CMA 3 (Comprehensive Meta Analysis) programı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Toplam 34 çalışma bu araştırmaya dahil edildi.Ameliyat öncesi kısaltılmış açlık süresi uygulamasının uzun açlık süresi uygulanan hastalara göre ameliyat sonrası açlık gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 3.708 (G.A; 2.905-4.734; p= 0.000) susuzluk gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 4.408 (G.A; 3.565-5.451; p= 0.000), bulantı kusma gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 1.624 (G.A;1.231-2.141; p= 0.001), ağız kuruluğu gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 2.653 (G.A;1.704-4.132; p= 0.000), ağrı gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 3.53 (G.A; 2.487-3.997; p= 0.000), yorgunluk gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 2.253 (G.A;1.562-3.254; p= 0.000),hastanede kalınan gün sayısı üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 1.580 (G.A; 1.173-2.129; p= 0.003), enfeksiyon gelişimi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 2.461 (G.A;1.58-4.019; p= 0.000), HOMA-IR İndeksi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 1.831 (G.A; 1.334-2.514; p= 0.000), glikoz düzeyi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 3.708 (G.A;2.905-4.734; p= 0.000), hasta memnuniyeti ile konforu üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 3.488 (G.A; 2.481-4.905; p= 0.000), anksiyete düzeyi üzerindeki etki büyüklüğünün (Odss Oranı) 1.289 (G.A;1.00-1.655; p= 0.046) değerleri ile yüksek düzeyde pozitif yönlü olduğu belirlendi. (%95 G.A: Güven Aralığı) Sonuç olarak: Ameliyat öncesi açlık sürelerinin ameliyat sonrası dönemde görülen psikolojik ve metabolik komplikasyonlar üzerinde etkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine and meta-analyze the studies investigating the effect of preoperative nutrient and fluid restriction on psychological and metabolic postoperative complications. Method: Studies published between 2010-2021 were searched from Google Scholar, Scopus, Science Direct and Web of Science, EBSCO, EKUAL, Google Academic/ULAKBİM databases. The quality assessment criteria recommended by Polit and Beck were used in the quality assessment of the included studies. Inter-rater agreement; Kappa statistics, effect size;“Odds Ratio,”inter-study heterogeneity; Calculated with Cochran's Q statistic. Kendall's tau b coefficient and funnel plot were used to determine publication bias. The effect size and publication bias of the studies included in the meta-analysis were calculated using the CMA 3 (Comprehensive Meta-Analysis) program. Results: A total of 34 studies were included in this study. The effect size (Odds Ratio) of shortened fasting before surgery on the development of hunger after surgery compared to patients who underwent a long fasting period was 3.708 (CI; 2.905-4.734; p= 0.000) on the development of thirst. (Odds Ratio) 4.408 (CI; 3.565-5.451; p= 0.000), the effect size on the development of nausea and vomiting (Odds Ratio) 1.624 (CI; 1.231-2.141; p= 0.001), the effect size on the development of dry mouth (Odds Ratio) 2.653 (CI; 1.704-4.132; p = 0.000), effect size on pain development (Odds Ratio) 3.53 (CI; 2.487-3.997; p = 0.000), effect size on fatigue development (Odds Ratio) 2.253 (CI; 1.562- 3.254; p= 0.000), the effect size on the number of days in hospital (Odds Ratio) 1.580 (CI; 1.173-2.129; p= 0.003), the effect size on the development of infection (Odds Ratio) 2.461 (CI; 1.58-4.019; p= 0.000), the effect size (Odds O) on the HOMA-IR Index rani) 1,831 (G.A; 1.334-2.514; p= 0.000), the effect size on glucose level (Odds Ratio) 3.708 (CI; 2.905-4.734; p= 0.000), the effect size on patient comfort (Odds Ratio) 3.488 (CI; 2.481-4.905; p= 0.000), anxiety It was determined that the effect size (Odds Ratio) on the level of effect was highly positive with the values of 1.289 (CI; 1.00-1.655; p= 0.046). (95% CI: Confidence Interval) As a result, It was determined that the preoperative fasting periods had an effect on the psychological and metabolic complications observed in the postoperative period.