Bilgisayar destekli eksternal fiksatör (spider frame) uygulamalarımız
Computer aided circuler external fixator (spider frame) applications
- Tez No: 719316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ZEKİ ESENYEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: deformite düzeltme, ekstremite uzatma, heksapod eksternal fiksatör
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada deformite, psödoartoz ve kırık cerrahisinde bilgisayar destekli eksternal fiksatörün (spider frame) etkinliği incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 2012-2014 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde spider frame uygulanmış 22 hastanın arşiv ve poliklinik kayıtlarına ulaşılarak değerlendirildi. Cerrahi öncesi ve sonrası ortoröntgeogram ile uzatma miktarı, kaynama durumu, kemik açıları radyolojik olarak değerlendirildi. Ameliyat öncesi değerlendirmede Paley'in zorluk skalası kullanıldı. Ameliyat sonrası, kemik ve fonksiyonel sonuçlar Paley kriterlerine göre değerlendirildi. Eksternal fiksatör indeksleri ve distraksiyon indeksleri değerlendirildi. Bulgular: Değerlendirilen 22 hastanın ortalama yaşı 34,81 (5 – 84) yıl olup; 9'u (% 40,9) kadın, 13'ü (% 59,1) erkekti. Spider frame 8 hastada femura, 12 hastada tibiaya, 1 hastada radiusa ve 1 hastada da metatarsa uygulandı. Vakaların ameliyat öncesi yapılan Paley zorluk skalasında ortalama skor 4.5 (1-10) idi. Vakaların 18 tanesi bu skalaya göre hafif zorluğa sahip, 4 tanesiyse orta derecede zorluğa sahipti. Ortalama uzatma miktarı 3,3 (1-6) cm idi. Ortalama takip süresi 16,7 (6-30) aydı. Ortalama fiksatör süresi 199 (104 - 300) gündü. Eksternal fiksatör indeksi ortalama 105,3 (38-300) gün/cmidi. Distraksiyon indeksi ortalama 11,4 (7-22) gün/cm idi. Tüm hastalarda yüzeyel pin dibi enfeksiyonu izlendi. Oral antibiotik ile tedavi edildi. Pin değişimi tek hastada gerekli oldu. 2 hastada kaynamama izlendi. Paley kriterlerine göre, tedavi sonunda femurda % 75 mükemmel ve iyi sonuç, % 25 orta sonuç elde edildi. Tibiada % 83,3 mükemmel ve iyi fonksiyonel sonuç ve yine tibiada % 91,6 mükemmel ve iyi kemik sonuç elde edildi. Sonuç: Bilgisayar destekli eksternal fiksatör sistemi (spider frame) deformite, akut kırık ve kaynamama olgularında sistem modifikasyonuna gerek olmadan, ameliyat sonrası cerraha deformiteye müdahale imkanı tanıyarak tek aşamalı düzeltme sağlamaktadır. Fonksiyonel sonuçlarının başarısı nedeni ile günümüzde tercih edilebilecek yeni nesil bir eksternal fiksatör sistemidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Evaluating the results of the patients with deformity, pseudoarthrosis and fracture whom are treated with computer assisted external fixator ( spider frame ) in Okmeydanı Research and Training Hospital Department of Orthopaedics Clinic. Materials and Methods: We evaluated the archives and registrations of 22 patients whom were treated with computer assisted external fixator (spider frame) in Okmeydanı Research and Training Hospital Department of Orthopaedics Clinic between the years of 2012 and 2014. Lenghtening measure , union condition, residuel angulation deformities were evaluated radiologically. The level of difficulty of procedures, functional and bone outcome were considered according to Paley's scoring system. External fixator index and distraction index were evaluated. Results: The mean age of 22 patients were 34,81 (5-84) . 9 of them were women (%40,9) and 13 were men (%59,1). 8 femur, 12 tibia, 1 radius and 1 metatars were evaluated. The mean level of difficulty of procedures was 4,5 (1-10) according to Paley's scoring system. 18 cases were evaluated easy and 4 cases were evaluated moderate with this scoring system. Mean lenghtening measure was 3,3 (1-6) cm. Mean follow up time was 16,7 (6-30) months. Mean fixator time was 199 (104-300) days. Mean external fixator index was 105,3 (38-300) day/cm. Mean distraction index was 11,4 (7-22) day/cm. Superficial pin site infection was reported in all of the patients and treated with oral antibiotics. Pin extraction was needed for only one patient. Non-union was reported in 2 patients. At the end of the treatment, in femur %75 excellent and %25 good results were obtained. In tibia %83,3 excellent and good functional results and %91,6 excellent and good bone results were obtained. Conclusion: In the cases of acute fracture, deformity and pseudoarthrosis; computer assisted external fixator system provides simultaneous correction without any system modification and gives chance surgeon to interfere the deformity after surgery. Because of the success of the functional results, it might be a preferred, new generation external fixator system.