Kur'an'da yakîn kavramı ve dünyadaki yansımaları
The concept of close in the Qur'an and in the world reflections
  1. Tez No: 719348
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yakîn, Şüphe, İman, İlme'l Yakîn, Ayne'l Yakîn, Hakka'l Yakîn, Yaqîn, Doubt, Faith, Ilıme'l Yaqîn, Ayn'l Yaqîn, Hakka'l Yaqîn
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı Kuranı Kerim'in temel kavramlarından biri olan yakîn ile ilgili tespitleri ortaya koymaktır. Kavramın anlaşılması için ana tefsir kaynaklarında olan değerlendirmeyi ortaya çıkarmaktadır. Bunun için yakîn sözcüğünün kavramsal çerçevesi çizilmeye Kurana göre yakîni ne anlama geldiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Kuranda yakîn ile ilgili olarak diğer kelimeler ele alınarak bu noktada onlarla arasındaki bağlantı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kuranda bahsi geçen ayetlerle örneklere yer verilerek elde edilen bilgilerle dayanarak yakin kavramını çerçevesi çizilmiştir. Bununla beraber sonuca ulaşılmış ve yorumu yapılmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the determinations about one of the basic concepts of the Qur'an, yaqîn. It reveals the evaluation in the main tafsir sources in order to understand the concept. For this reason, it has been tried to draw the conceptual framework of the word yaqîn and to determine what it means according to the Qur'an. In the Qur'an, other words related to yakin have been handled and at this point, the connection between them has been tried to be revealed. The framework of the concept of close has been drawn based on the information obtained by giving examples with the verses mentioned in the Qur'an. However, the conclusion has been reached and its interpretation has been made.