The integration of Syrians into society: A comparative analysis of Turkey and Jordan
Suriyelilerin toplumla entegrasyonu (Türkiye ve Ürdün karşılaştırmalı bir analizi)
  1. Tez No: 719412
  2. Yazar: MURAD ALMALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Türkiye, Ürdün, sığınmacılar, Suriye, İtme ve çekme faktörleri, Integration, Turkey, Jordan, temporary protection, Syria, Push and pull factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Uzatmalı Suriye Krizi ve Suriye sınırlarındaki güvenliğin kötüleşmesi, on yılı aşkın süredir devam eden, 2017'ye kadar yaklaşık 5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacının yakın devletlere kaçması neticesinde benzersiz bir mülteci kriziyle sonuçlanmıştır. Ev sahibi topluluklar arasında Türkiye ve Ürdün, Suriye'deki iç savaşın başlangıcından itibaren açık kapı politikası uygulamış ve Suriye'den bir mülteci ve sığınmacı akınına uğramıştır. Krizin yakın zamanda sona ermeyeceğinin anlaşılmasıyla başlangıçta geçici (koruma) olduğu düşünülen mülteci akınından, Suriyeli sığınmacıların daha uzun süreli kalmasına yönelik bir perspektif kayması olmuştur. Bu nedenle Suriyeli sığınmacıların/mültecilerin Türk ve Ürdün toplumuna entegrasyonuna ihtiyaç vardır. Çalışma, Suriyelilerin Türk ve Ürdün toplumuna entegrasyonu sürecinde karşılaştığı zorlukları belirlemeyi ve Türkiye ile Ürdün'ün entegrasyon politikalarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Suriyeli sığınmacıların entegrasyonu amacıyla, otantik aidiyet deneyimlerine izin vermek, topluma katılım fırsatlarını arttırmak ve ayrımcılık ile dışlanmalarından kaçınmak, parallel toplumların yaratılması için kritik öneme sahiptir. Lee'nin göç teorisiyle Suriyelileri ülkelerini terk edip Türkiye ve Ürdün'e gitmelerine neden olan itme ve çekme faktörleri tespit edilmiştir. Suriyeli sığınmacıların Türkiye ve Ürdün'e entegrasyonunda karşılaşılan zorlukların giderilmesine yönelik önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The prolonged Syrian crisis and the worsening of the state of security within its walls have resulted in an unparalleled refugee crisis over the past ten years, where approximately more than 5 million Syrian under temporary protection has fled to nearby countries by 2017. Among the host communities, Turkey and Jordan had applied an open-door policy from the onset of the civil war in Syria and have entertained an influx of refugees and asylum seekers from Syria. There has been a shift in perspective from refugee influx which was initially thought to be temporary (protection) to a longer-term stay of the Syrians under temporary protection as the crisis has been perceived not to end anytime soon. Thus, there is the need for the integration of Syrian under temporary protection into the Turkish and Jordanian society. The study aims to identify the challenges facing the integration of Syrians into the Turkish and Jordanian society, and to compare Turkish and Jordanian integration policies. For the purpose of the integration of Syrians under temporary protection, it is critical to allow authentic experiences of belonging and well-being, enhance their opportunities to participate in society, and avoid the processes of discrimination and exclusion that can lead to the creation of parallel societies. The push and pull factors that forced the Syrians to leave their country for Turkey and Jordan were also identified through Lee's migration theory. Recommendations to fix the challenges encountered in the integration of Syrians under temporary protection in Turkey and Jordan were also made.