Duygu durumlar ve iş tatmini ilişkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolü: Bişkek'teki oteller üzerinde araştırma
The mediating role of organizational justice perception on relationship between emotional states and job satisfaction: research on hotels in Bishkek(Эмоционалдык абал менен жумушка канааттануу ортосундагы уюм адилеттүүлүгү түшүнүгүнүн ролу: бишкектеги мейманканалар боюнча изилдɵɵ)
- Tez No: 719494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: duygu durumlar, iş tatmini, örgütsel adalet, aracılık rol, otel işletmeleri, Bişkek, emotional states, job satisfaction, organizational justice, mediating role, accomodation enterprises
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, Kırgızistan'ın Bişkek şehrinde faaliyet gösteren otel işletmelerinde çalışan işgörenlerine yönelik duygu durumlar ve iş tatmini ilişkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilmiş anket yardımıyla otel işletmelerinde çalışanların duygu durumlar ve iş tatmini düzeyi, işgörenlerin çalıştıkları kurumlardaki örgütsel adalet algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Devamında ise, duygu durumlar ve iş tatmini arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı ve bu ilişkide örgütsel adalet algısının aracılık rolü belirlenmeye çalışılmıştır. Tez çalışması 4 bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, duygu ve duygu durumlar kavramları ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, iş tatmini kavramı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, örgütsel adalet kavramı ve boyutları ile ilişkili genel bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise duygu durumlar ve iş tatmini ilişkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolü ile ilgili bilgiler, daha doğrusu otel çalışanlarına uygulanan anketten elde edilen verilerin analiz sonuçlarına ve elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Araştırmada veriler, Bişkek şehrinde faaliyet gösteren farklı otel işletmelerindeki 300 otel çalışanlarınan anket tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma verilerini çözümlemede sosyal bilimler için geliştirilmiş olan istatistik paket programları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygu durumlarının iş tatminine etkisinde örgütsel adalet algısının aracılık etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this master thesis is aimed to determine the mediating role of organizational justice perception in the relationship between emotional states and job satisfaction of employees working in hotel industries operating in Bishkek, Kyrgyzstan. With the assistance of the developed questionnaire, it was tried to define the emotional states and job satisfaction level of the employees in the hotel enterprises, and the organizational justice perceptions of the staffs in the institutions they work. Subsequently, it was tried to regulate whether there is a statistically significant relationship between emotional states and job satisfaction and the mediating role of organizational justice perception in this link. The thesis work consists of 4 parts. In the first part, overall information about the notions of emotion and emotional states. The second part is devoted to the general information about the concept of job satisfaction. In the third part, general information about the concept of organizational justice and its dimensions is given. In the fourth part, data about the mediating role of organizational justice perception in the relationship between emotional states and job satisfaction, more exactly, the results of the analysis of the data obtained from the questionnaire applied to the hotel employees and the findings obtained are given. In the study, the data was collected from 300 hotel employees in different hotel enterprises functioning in Bishkek using a survey technique. A statistical range programs developed for social sciences were used to analyze the research information. As a result of the research, it was determined that organizational justice perception has a mediating effect on the effect of emotional states on job satisfaction.