Баалуу кагаздар рыногунун экономикалык өсүшкө тийгизген таасири. Себептүүлүк анализи
Menkul kiymet piyasasinin ekonomik büyüme üzerinde etkisi. Nedensellik analizi
  1. Tez No: 719522
  2. Yazar: ŞİRİNBÜ CUMANAZAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUSUP PİRİMBAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul Kıymet Piyasası, Ekonomik Büyüme, Eşbütünleşme, Nedensellik analizi, Stock Market, Economic Growth, Сointegration, Causality analysis. АБСТРАКТ Рынок ценных бумаг - зеркало
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Menkul kıymetler piyasası - ülke ekonomisinin durumunu yansıtan bir aynasıdır ve yatırımcılara ekonominin durumu hakkında bilgi sağlar. Menkul kıymetler piyasası, modern ekonomide yer alan çeşitli süreçlerin etkin bir düzenleyicisidir. Bunlardan en önemlisi sermaye yatırımı sürecidir. Bunun nedeni, sermaye akımlarının üretim sektörlerinde fazla sermayenin yetersiz sermayeye akışını sağlamasıdır. Günümüzde borsa yardımıyla, sermayenin esas olarak toplumun ihtiyaç duyduğu üretim sektörü için bir piyasa ekonomisine tahsis edilmesini sağlar. Bu dağılımın sonucunda toplumsal üretimin optimal yapısı oluşmaya başlar. Gelişmiş bir menkul kıymetler piyasası teorik olarak tasarrufları arttırmakla beraber, yatırımların verimliliğini yükselterek sermayenin yeniden tahsis edilmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda menkul kıymetler piyasası, düşük maliyetli yatırım sermayesinin önemli bir kaynağı olup, kalkınmanın temeli olan yabancı sermaye maliyetini düşürmekte ve likiditeyi arttırmaktadır. Menkul kıymetler, kurumsal sorunları ve asimetrik bilgileri de azaltmaktadır. Bu avantajlar sayesinde menkul kıymetler piyasası, verimli kaynak tahsisini ve ekonomik büyümeyi teşvik etmektedir. Tezin birinci bölümünde, menkul kıymetler piyasası ve ekonomik büyümenin teorik temelleri, menkul kıymetler piyasasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi konusunda yapılan bilimsel makaleleri ve çalışmaları incelenmiştir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, Kırgızistan'daki ekonomik büyüme eğilimlerine ve menkul kıymetler piyasasının durumuna, ayrıca pandeminin menkul kıymetler piyasası ve ülkenin ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerine yer verilmiştir. Bunlarla birlikte Kırgız Menkul Kıymet Borsasının istatistik verilerinin eğilimleri dikkate alınarak karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, menkul kıymetler piyasası gelişiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi 21 ülke verileri kullanılarak ekonometrik bir analiz ile incelenmiştir. 1999 - 2019 dönemini kapsayan bu çalışmada, menkul kıymetler piyasasının gelişimi, piyasa kapitalizasyonu ve turnover oranı ile ekonomik büyüme ise gayri safi yurtiçi hasıla değişkeni ile analiz edilmiştir. Panel eşbütünleşme analizi, menkul kıymetler piyasasının gelişimi ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu ve farklı ülke gruplarındaki ekonomik büyümeden piyasa kapitalizasyonuna ve turnover oranına çift taraflı nedenselliğin olduğu tespit edilmiştir. Panel regresyon analizi sonuçlarına göre piyasa kapitalizasyonu ve turnover oranının, gayri safi yurtiçi hasılayı olumlu etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The securities market is a mirror reflecting the state of the country's economy. The situation of the securities market provides the investors with information about the state of the economy. These are the key indicators of the economies of developed countries. The securities market is an effective regulator of various processes taking place in the modern economy. The most important of these is the capital investment process. This is due to the fact that capital flows ensure the flow of excess capital into insufficient capital in the manufacturing sectors. In practice, this allows capital to be allocated in a market economy using the stock market, mainly for the production required by society. As a result of this distribution, the optimal structure of social production is formed. Today, the role of financial markets, especially the securities market, is very important in the economic development of the country. In today's economy, the issue of the structure and development of the securities market is very important. A developed securities market will theoretically allow reallocating capital for efficient investments while increasing savings. At the same time, the securities market is an important source of low-cost investment capital and reduces the cost of foreign capital, which is the basis for development and increases liquidity. Securities, which form the foundation of the securities market, also reduce corporate problems and asymmetric data. Owing to that advantages, the securities market promotes efficient resource allocation and economic growth. The first part of the dissertation presents the theoretical foundations of the securities market and economic growth, as well ass scientific articles and analyzes of the relationship between the securities market and economic growth. The second part of this thesis examines the economic situation, the trend of economic growth and the state of the securities market in Kyrgyzstan, separately considering the impact of the pandemic on the securities market and economic growth of the country. Along with these, statistical data trends of the stock market of Kyrgyzstan were considered and comperative analyzes were made. In the third part, the effect of securities market development on economic growth is analyzed with the data of 21 countries. In the study covering the period 1999- xii 2019, the development of the securities market is examined by the variable of market capitalization, turnover rate and economic growth is examined by the variable of gross domestic product. According to the results of the cointegration analysis, it has been determined that there is a long-term relationship between the development of the securities market and economic growth, and there is a double-sided causality from economic growth to market capitalization and turnover rate in different country groups. According to the regression analysis results, it is possible to say that market capitalization and turnover rate positively affect the gross domestic product.