Roma İmparatorluğu ile Germen kavimleri arasındaki askerî ve siyasi ilişkiler (M.S. 376-476)
Between the Roman Empire and the German times military and political relations (376-476 ad)
- Tez No: 719548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT BİLİNİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Germanic Tribes, Roman Empire, Migration of Tribes, Romans, Goths, Vandals, Suevs, Franks, Huns
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Roma-Germen siyasi ve askerî ilişkileri, M.Ö. II. yüzyıldan M.S. V. yüzyılına kadar meydana gelen iki askerî gücün arasındaki savaşları ve Roma-Germen diplomatik ilişkileri ihtiva etmektedir. Roma-Germen mücadeleleri, Germenlerin M.S. 376 yılından itibaren Roma İmparatorluğu'na yönelik göç hareketleri ile birlikte en üst seviyeye çıkmıştır. Bu nedenle M.S. 376 yılı, Roma-Germen ilişkileri bakımından önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Kavimler Göçü hareketinde önemli bir unsur teşkil eden Germen Kavimleri, birinci göç dalgası boyunca oldukça etkili olmuşlardır. Germen Kavimleri bu göç sürecinde, bir bütün olan Roma İmparatorluğu'nun siyasi açıdan M.S. 395 yılında Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesinde ve M.S. 476 yılında Batı Roma İmparatorluğu'nun tarih sahnesinden çekilmesinde rol almıştır. M.S. 376-476 yılları arasındaki mücadeleler sonucunda gerçekleşen Roma-Germen sentezi, tarihsel süreçte Avrupa'yı siyasi ve askerî açıdan şekillendirilmesinde önemli etkisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Roman-Germanic political and military relations, BC. II. century AD It includes the wars between the two military powers that took place until the 5th century and the Roman-Germanic diplomatic relations. Roman-Germanic struggles, Germanic M.S. Since 376, it has reached the highest level with the migration movements towards the Roman Empire. That's why MS. The year 376 was one of the important turning points in terms of Roman-Germanic relations. The Germanic Tribes, which constitute an important element in the Tribes Migration movement, were very influential during the first migration wave. The Germanic Tribes, in this migration process, the political aspect of the Roman Empire as a whole, M.S. In the division of East-West in 395 and A.D. He took part in the withdrawal of the Western Empire from the stage of history in 476. M.S. The Roman-Germanic synthesis, which took place as a result of the struggles between the years 376-476, has channeled Europe politically and militarily in the historical process.