Ostrogot-Bizans askeri ve siyasi ilişkileri
Military and political relationships between Ostrogoths-Byzantine
- Tez No: 685726
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ostrogotlar, Bizans İmparatorluğu, Kavimler Göçü, Balkanlar, İtalya, Ostrogoths, Empire of Byzantine, Migration Period, Balkans, İtaly
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Germen toplulukları arasında gösterilen Gotların kökeni İskandinav Yarımadası'na dayanmaktadır. Gotların Karadeniz'in kuzeyine yaptıkları göçün devamında ayrılan kollarından biri olan Ostrogotların Bizans İmparatorluğu ile ilişkileri, Kavimler Göçü'nün yarattığı kitlesel nüfus hareketinin etkisiyle meydana gelen Hadrianopolis Savaşı'yla başladı. Ostrogotların önemli bir bölümünün Avrupa Hunları'nın egemenliğine girmeleri, iki taraf arasındaki doğrudan ilişkilerin geçici olarak durmasına neden oldu. Nedao Savaşı'nın ardından Avrupa'da Hun egemenliğinin zayıflaması, Ostrogotların özgürlüklerini elde etmelerine yol açtı. Hun tehlikesinin devam ediyor olması Ostrogotların Bizans İmparatoru ile bağlantı kurmasına neden oldu ve Pannonia'ya yerleştirildiler. Bu şekilde hem kendileri için toprak elde ettiler hem de Bizans İmparatorluğu'nun batı sınırını tehlikeli durumlardan korudular. Theodoric Amal'ın Ostrogotların başına geçmesiyle ve Bizans İmparatorluğu'na karşı yürüttüğü faaliyetlerle birlikte imparator Zeno, Balkanlarda Ostrogot varlığından rahatsızlık duymaya başladı. Theodoric Amal'ı ve Ostrogotları İtalya'ya, Batı Roma İmparatorluğu'nu sonlandıran Odoacer üzerine gönderme yoluna gitti. Odoacer'i yenen Ostrogotların İtalya'da krallıklarını kurmaları Bizans-Ostrogot ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdı. İki taraf arasındaki ilişkilere Roma Senatosu, Papa ve Avrupa'daki diğer krallıklar da dahil oldular. Aryanist olan Ostrogotlar, Konstantinopolis ile Roma arasındaki dini ilişkilere karışmalarının yanında kralları Theodoric Amal, Roma Senatosu'nu kontrolü altında tutuyordu ve konsillerden birini kendisi belirliyordu. Theodoric Amal'ın ölümünün ardından Ostrogotların içinde çıkan yönetim tartışmaları krallığı zayıf bir duruma düşürdü. Bizans tahtına geçen Iustinianus'un izlediği Roma İmparatorluğu'nun topraklarını geri kazanma politikasının bir ayağı olarak 536 yılında İtalya'ya askeri sefer başladı. İki taraf arasındaki ilişkiler, 556 yılına kadar süren mücadelelerin ardından İtalya'daki Ostrogot egemenliğinin yıkılmasıyla birlikte son buldu.
Özet (Çeviri)
Goths, origin from Scandinav Peninsula, who is stated among Germanic people. Ostrogoths left after the migration of Goths to the north of the Blacksea and their relationship with Byzantine Empire is based on the Battle of Hadrianopolis, which occurred under the influence of the mass population movement created by the Migration of Tribes. Relations directly between two sides temporarily stopped due to important part of Ostrogoths going under the rule of the European Huns. After Nedao War the rule of Huns got weakened in Europe this leaded Ostrogoths to get their freedom. They made contact with Byzantine Emperor and they placed in Pannonia because of the contination threats from Huns. In this way, they both obtain land for themselves and protected the west borders of Byzantine from dangerous situations. With Theodoric Amal's coming to head of the Ostrogoths and the activities he carried out agains the Byzantine Empire, emperor Zeno started to feel discomforted from presence of Ostrogoths in Balkans. He picked the way sending both Theodoric Amal and Ostrogoths to Italy on Odoacer, who ended the Western Roman Empire. The Ostrogoths, who defeated Odoacer, went to the Italy and established their own kingdom, added a new dimension to their links with Byzantion. The Senate of Rome, Pope and other kingdoms in Europe get involved between relationship of two sides. Arianist Ostrogoths could intervene to Religious relationships between Konstantinople and Roma, but on the other hand their king Theodoric Amal kept Senate of Roma under control and he was picking one of the conculs. After the death of Theodoric Amal, the management discussions among the Ostrogoths put the kingdom in weak situation. Iustinianus, who throned on Byzantine, started military expedition to Italy in 536 for tracing the politic of reconquested the lands of Empire of Rome. The relationship between two sides came to end after the struggles till 556, with the rule of Ostrogoths in Italy ended.