Sağlık çalışanlarında iş sağlığı güvenliği ve motivasyon ilişkisi
The relationship between occupational health safety and motivation in health workers
- Tez No: 719557
- Danışmanlar: DOÇ. RABİA SOHBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Sağlığı Güvenliği, Motivasyon, Sağlık Çalışanları, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Health and Safety, Motivation, Health Workers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma; Şanlıurfa İli Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlık çalışanlarının iş sağlığı güvenliği ile iş motivasyonu arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı çalışma 15.11.2019-16.03.2020 tarihleri arasında 1870 sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler çalışanların özelliklerini ve iş sağlığı güvenliği bilgilerini içeren anket formu ve Çok Boyutlu İş Motivasyon Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik, X² testi, bağımsız gruplarda t testleri (ındependent samples test, One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Katılımcıların %45,7'si 30-39 yaş aralığında, %51'i kadın, %76,7'si evli, %40,4'ü hemşire, %36,9'u 6-10 yıl mesleki çalışma deneyimine, %47,1'i lisans ve üstü eğitime sahiptir. Katılımcıların, %39,6'sı az tehlikeli sınıfta çalıştığını; %99,6'sı işyerinde acil durum planları hazırlandığını, %76,6'sı işyerinde yangınla mücadele ve tahliye tatbikatı yapıldığını; %58,8'i sağlık muayenelerinin düzenli yapıldığını, %37,8'i koruyucu ekipmanları sıklıkla kullandığını, %39,7'si Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bilgilendirme toplantıları ile iş sağlığı güvenliği mevzuat bilgilerine ulaştığını söylemiştir. Sağlık çalışanlarında işe devamsızlık sorunu yaşama ve sağlık muayenelerinin düzenli yapılması ile eğitim arasında istatistiksel anlamlı ilişki vardır.Çok boyutlu iş motivasyon ölçeği ve alt ölçeklerin puanları erkeklerde kadınlardan daha fazla, iş sağlığı güvenliğinde görev hak ve sorumlulukları kadınlardan daha az bildiği belirlenmiştir. Mesleklere göre çalışanlar arasında çok boyutlu iş motivasyon ölçeği ve altı alt ölçeğin puanları farklıdır. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda uygulamalı ve teorik eğitimler arttırılarak verilmeli ve çalışanlarda iş sağlığı güvenliği ve motivasyonu arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This work; It was conducted to determine the relationship between occupational health safety and work motivation of health workers working in Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital. The cross-sectional descriptive study was conducted with 1870 healthcare workers between 15.11.2019 and 16.03.2020. The data were collected with a questionnaire containing the characteristics of the employees and occupational health and safety information, and the Multidimensional Job Motivation Scale. Descriptive statistics, X² test, t tests (independent samples test, One-Way ANOVA) in independent groups were used in the analysis of the data. 45.7% of the participants were between the ages of 30-39, 51% were women, 76.7% were married, 40.4% were nurses, 36.9% had 6-10 years of professional work experience, % 47.1 of them have undergraduate or higher education. 39.6% of the participants worked in the less dangerous class; 99.6% of them stated that emergency plans were prepared at the workplace, 76.6% of them conducted fire fighting and evacuation drills in the workplace; 58.8% of them said that health examinations are carried out regularly, 37.8% of them use protective equipment frequently, 39.7% of them said that they have access to occupational health and safety legislation information through the Ministry of Labor and Social Security information meetings. There is a statistically significant relationship between health workers' absenteeism and regular health examinations and education. It was determined that the scores of the multidimensional work motivation scale and its subscales were higher in men than in women, and that they knew less about the rights and responsibilities of work in occupational health and safety. The scores of the multidimensional work motivation scale and six subscales differ among employees according to occupations. Applied and theoretical training on occupational health and safety should be increased and the occupational health safety and motivation of employees should be increased.