The impact of modernity on Northern Nigerian muslims: A comparative study of Balewa (1960-1966) and Obasanjo (1999-2007) years
Modernitenin Kuzey Nijeryalı Müslümanlar üzerindeki etkisi: Balewa (1960-1966) ve Obasanjo (1999-2007) yıllarının karşılaştırmalı bir çalışması
- Tez No: 719651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: İslam, Modernite, Medeniyet, Nijerya, Kuzey Nijeryalı Müslümanlar, Islam, Modernity, Civilization, Nigeria, Northern Nigerian Muslims
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünyanın başlangıcından beri insanoğlu, insanların dünya görüşünü değiştirebilecek veya ona hükmedebilecek farklı sistemler yaratmaktadır. Modernite on yedinci yüzyılın başlarından itibaren kültürle, düşünsel hareketle ilişkilendirilerek ortaya çıkan, bireylerin gündelik yaşamlarını etkileyen, dini ve sosyal ufukların sorgulandığı bir sistemdir. Avrupa'da gelişen ve dünyanın diğer bölgelerine yayılan bir medeniyet anlayışı olan modernite, geleneksel dünya görüşleri ve yaşam tarzına karşı eleştirel bir tavra sahiptir. Modernitenin yayılmasında sanayileşme ve küreselleşme gibi birçok faktör büyük rol oynamıştır. Modernite, geleneksel toplumlar üzerinde olumlu ve olumsuz değişimler bırakarak tüm dünyaya yayılmakta, olumsuz yönleri birçok insanın günlük yaşamında tanık olurken, olumlu yönleri ise günlük hayatta göremediğimiz şeylerdir. Bu araştırma, modernitenin Kuzey Nijeryalı Müslümanlar üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. İslam ile zengin bir tarihe sahip olmalarına ve İslami uygulamaları savunan insanlara rağmen, modernite hala Kuzey Nijeryalı Müslümanların dünya görüşleri üzerinde etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the world, human beings have been creating different systems that could change or dominate people's worldviews. From the dawn of the seventeenth century, a system that emerged associated with culture, intellectual movement and affected the everyday life of individuals where religious and social horizons were challenged is modernity. Modernity is considered to be critical towards traditional worldviews and lifestyle which makes it a civilization developed in Europe and spread to other parts of the world. Many factors played great roles in the spread of modernity; like globalization and industrialization. Modernity has been spreading throughout the world leaving behind negative and positive changes on traditional societies, the negative aspects of modernity can be witnessed in the everyday lives of many people whereas the positive aspects are things one cannot be seen in everyday life. This research focuses on the impact of modernity on Northern Nigerian Muslims, despite having rich history with Islam and the people upholding to Islamic practices, modernity is still taking effect on their worldview.