Sivil toplum ve gönüllülüğün dijitalleşen dünyadaki yeri: E-gönüllülük
Civil society and voluntary place in digitizing world: E-volunteering
  1. Tez No: 719943
  2. Yazar: MERVE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT AŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Gönüllülük, E-gönüllülük, Non-Governmental Organizations, Volunteering, E-volunteering
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Demokratikleşme sürecinin önemli aktörlerinden olan sivil toplum kuruluşları, toplumsal düzenin vazgeçilmez dinamikleri arasında yer almaktadır. Küreselleşmeyle birlikte STK'ların toplum içindeki konumu daha da önemli hale gelmiştir. Dünyada ülkeler arası eşitsizliklerin giderilmesi konusunda STK'lara büyük rol düşmektedir. Küreselleşmeye paralel olarak gelişen teknolojik ilerlemeler, gönüllülük hizmetlerinin uygulanabilirlik alanını da genişletmiştir. Devlet hizmetleri de dâhil olmak üzere tüm sektörlerin elektronik ortama geçmesi, hızlı ve kesintisiz şekilde hizmet alınmasını kolaylaştırmıştır. Yaşanan pandemi süreci yüz yüze ilişkileri azaltmış ve online iletişimin tercih edilmesi için ayrı bir gerekçe oluşturmuştur. Bu kapsamda gönüllülük hizmetlerinin de online bir ortamda sunulabileceği hususu gündeme gelmiştir. Bu çalışmanın ilk hedefi, odak grup görüşme tekniği kapsamında yüz yüze veya online olarak gönüllülük hizmeti veren bireyler tarafından, elektronik ortamda sunulabilecek gönüllülük çalışmalarının değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Bir diğer hedef ise yukarıdaki bulgular ışığında e-gönüllülüğün geleceğine yönelik önerilerde bulunmaktır. Bu amaçlara uygun olarak çalışmanın ilk bölümünde sivil toplum ve gönüllülük ile ilişkili kavramlara ve bunların tarihçelerine değinilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'deki gönüllülük detaylı şekilde ele alınmış olup son bölümde ise odak grup görüşmesi yapılarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Non-governmental organizations, which are important actors of the democratization process, are among the indispensable dynamics of the social order. With globalization, the position of NGOs in society has become even more important. NGOs play a major role in eliminating inequalities between countries in the world. Technological advances developed in parallel with globalization have also expanded the applicability of volunteering services. The transition of all sectors, including government services, to the electronic environment has facilitated rapid and uninterrupted service delivery. The pandemic process has reduced face-to-face relations and created a separate reason for preferring online communication. In this context, it has come to the fore that volunteering services can also be offered in an online environment. The first aim of this study is to evaluate the volunteering studies that can be presented in electronic environment by individuals who provide face-to-face or online volunteering services within the scope of the focus group interview technique. Another goal is to make suggestions for the future of e-volunteering in the light of the above findings. In accordance with these purposes, in the first part of the study, the concepts related to civil society and volunteering and their histories are mentioned. In the second part, volunteerism in Turkey was discussed in detail, and in the last part, the data obtained by conducting focus group interviews were evaluated.