3D-printing technique for fabrication of biodegradable PDLLA tympanostomy tube and examination of biofilm formation
Üç boyutlu yazım tekniği ile biyobozunur PDLLA timpanostomi tüpü üretimi ve örnek yüzeyinin biyofilm oluşumu açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 719942
  2. Yazar: DİNE GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK GÜÇLÜ, DOÇ. DR. DUYGU EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Tıbbi Biyoloji, Bioengineering, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu baskı, polilaktik asit, biyobozunur implantlar, bakteriyel tutunum, timpanostomi tüpü, orta kulak iltihabı, 3D-printing, Poly-lactic acid, biodegradable implant, bacterial attachment, tympanostomy tube, otitis media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, biyobozunur PDLLA timpanostomi tüpleri için yeni bir üretim metodu sunulmaktadır. Ayrıca, örneklerin degradasyon ve şişme davranışları incelenmiş ve günümüzde kullanılan Floroplastik malzemeden üretilen timpanostomi tüpü ile bakteriyel tutunum açısından karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın özgünlüğü üç boyutlu baskı tekniği ile üretilmesindedir. Daha önce bu boyutlarda (2mm uzunluğunda) ve bu tasarıma sahip ürünlerin üç boyutlu baskı tekniği ile üretilmesi ile ilgili bilimsel çalışma literatürde bulunmamaktadır. Üretim 190 ◦C derecede, 7.9 bar basınç altında, 0.1 mm/dk hızıyla oda sıcaklığındaki ortamda yapılmıştır. Her bir örneğin üretimi 0.3 mm başlık ile 9 dakika sürerken, örneklerin yapısal bütünlüğü korunmayı başarmıştır. Üretim aşamasını takiben, degradasyon ve şişme deneyleri 37 ◦C sıcaklıkta PBS içinde yapılmış; örneklerin 5 hafta içinde %5 ağırlığını kaybettiği ve %40 oranında sıvı çektiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar literatürle paraleldir. Taramalı elektron mikroskopu ile yapılan yüzey çalışmasında, PDLLA ile üretilen örneklerin mikro düzeyde daha pürüzsüz olduğu gözlemlenmiştir.Yüzey değerlendirilmesinin ardından, örnekler bakteriyel tutunum için dört ünlük biyofilm oluşumu deney protokülüyle test edilmiştir. Üç boyutlu baskı tekniğinin PDLLA örneklerin üzerinde oluşturdug' u katmanlara rağmen bu örneklerde Floroplastik malzeme ile üretilenlerden daha az koloni sayılmıştır. Sonuç olarak, eğer üç boyutlu baskı tekniği ile üretim süreci yapısal olarak daha hassas ve tutarlı şekilde örneklerin oluşmasını sağlayacak şekilde geliştirilebilirse, bu çalışmanın daha verimli şekilde çalışacak timpanostomi tüpleri üretilmesi adına ilerletilmesi mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is presented that the new fabrication method for biodegradable PDLLA tympanostomy tube by examining its degradation and swelling behavior, bacterial attachment, and biofilm formation with a comparison of Fluoroplastic one. The novelty of the study lies in the 3D printing fabrication technique. No research work studied the fabrication of samples in these dimensions (2 mm in length) and design. The samples are printed at 190 ◦C temperature under 7.9 bar pressure with 0.1 mm/min speed. The fabrication of one sample took 9 minutes with a 0.3 mm nozzle, and structural collapsing was able to be prevented. After the fabrication of 3D-printed PDLLA samples, they are examined for the degradation and swelling characteristics at 37 ◦C in PBS for 5 weeks. The degradation rate of 3D-printed PDLLA samples is 5%, and the swelling ratio is 40 % for 5 weeks. Scanning Electron Microscopy (SEM) was used for the surface examination, and results showed that PDLLA samples have fewer surface faults than control group of Fluoroplastic tubes in microscale level. For examining bacterial attachment on the layer-by-layer surface of the PDLLA sample, a biofilm assessment was done for 4 days. According to colony counting and CFU/mL results, 3D-printed samples had less biofilm formation despite the layered surface structure coming from the fabrication process. Overall, biodegradable tympanostomy tube fabrication by using the 3D-printing technique needs to be improved. However, according to experimental results, if the fabrication method can be improved to produce more precise structures in that dimension, it is possible to further this study to produce more perfectly tympanostomy tubes.