İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının beceri temelli etkinlik geliştirme süreçlerinin ve uygulama sürecine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of primary pre-service mathematics teachers opinions on skill-based activity development processes and implementation process
  1. Tez No: 720042
  2. Yazar: ÖZGE TÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE EV ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik eğitimi, Matematik öğretmen adayları, Beceri temelli matematiksel etkinlik geliştirme, Problem kurma becerisi, Tahmin becerisi, Matematiksel modelleme becerisi, Ters-yüz edilmiş öğrenme modeli, Middle school mathematics education, Pre-service mathematics teachers, Skill-based mathematical activity development, Problem posing skill, Estimation skill, Mathematical modeling skill, Flipped learning model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Amaç: İlköğretim matematik öğretmen adaylarının ters-yüz edilmiş öğrenme modelinin uygulandığı bir öğrenme ortamında problem kurma, tahmin ve matematiksel modelleme becerileri temelli etkinlik geliştirme süreçlerinin ve bu araştırmanın uygulama sürecine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans programında 3. sınıfta öğrenim gören 20 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda görüşme formları ve etkinlik değerlendirme formu kullanılmış ve elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Öğretmen adaylarının problem kurma becerisine yönelik geliştirdikleri etkinlik neticesinde, bu etkinliklerin 5-8. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerisinin gelişimine katkı sağlayacağı, konuya dair eksiklikleri, kavram yanılgılarını ve öğrenme düzeylerini ortaya çıkaracağı görüşüne sahip oldukları belirlenmiştir. Bu etkinliklerin gerçek yaşamdaki problemlerle başa çıkabilmeyi desteklemesinden dolayı adayların mesleki yaşamlarında kullanmayı istedikleri tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarından tahmin becerisine yönelik geliştirdikleri etkinliklerin özellikle zihinden işlem yapma becerisinin gelişimine katkı sağlayacağı, günlük hayatta kullanışlı bir beceri olduğu, bu etkinliklerin tahmini değerin gerçek değere yakınlığına göre değerlendirilmesi gerektiğini düşündükleri görülmüştür. Adayların matematiksel modelleme becerisine yönelik geliştirdikleri etkinliklerin problem çözme becerisini geliştirmeyi, matematiği gerçek yaşam ile ilişkilendirmeyi, problemi anlaşılır hale getirmeyi, gerçek yaşamda karşılaşılan problemleri matematiksel olarak analiz etmeyi ve soyut ifadeleri somut ifadelere dönüştürerek konunun daha iyi öğrenilmesini sağlayacağı görüşünde oldukları belirlenmiştir. Adayların görüşleri doğrultusunda dersin etkinlik geliştirme konusunda rehber niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir. Sonuç ve Öneriler: Öğretmen adaylarının uygulama sonrası problem kurma, tahmin ve matematiksel modellemeye yönelik geliştirdikleri beceri temelli etkinliklerin tamamına yakınının uygun özellikleri taşıdığı ve adaylara belirlenen üç beceriye yönelik etkinlik geliştirme yeterliğinin kazandırıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Adayların tamamına yakınının söz konusu üç beceri temelli etkinlik geliştirme süreciyle ilgili bilgi kazandığı, bu üç becerinin de matematik eğitiminde kazandırılmasının gerekli ve önemli olduğunu düşündükleri, uygulama süresince dersin içeriğinin, öğrenme-öğretme sürecinin, kullanılan materyallerin kendilerini yetkin hissetmelerini sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca, adayların tamamının beceri temelli etkinlik geliştirmeyi önemli buldukları, mesleki yaşamlarında bu tür etkinlikleri kullanmak istedikleri ve uygulamanın mesleki bilgilerine katkı sağladığı görüşünde oldukları görülmüştür. Adayların beceri temelli etkinliğin planlanmasına, bu etkinliğin öğrenciye ve öğrenme-öğretme sürecine katkısına ilişkin bilgilendiği belirlenmiştir. Adayların ters-yüz edilmiş öğrenme modeli ile ilgili bilgi edindiği, bu öğrenme modelinin ortaokul öğrencilerinin kendi öğrenme hızına uygun öğrenme yaşantısına imkân verme, süreçte aktif olma, ders öncesinde öğrenmeyi gerçekleştirerek zaman kaybının önüne geçmeyi sağlama gibi güçlü yönlerinin olduğunu gördükleri ve bu modeli mesleki hayatlarında kullanmak istedikleri tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının beceri temelli etkinlik geliştirmeleri ve sınıf ortamında uygulamaları, böylece mikro öğretim yoluyla uygulama sonrası etkinliklerini iyileştirmeleri; öğretim programının kazandırmayı hedeflediği farklı matematiksel beceriler ile ilgili etkinlik geliştirme çalışmaları yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the problem posing, estimation and mathematical modeling skills-based activity development processes of primary pre-service mathematics teachers in a learning environment where the flipped learning model is applied and their views on the implementation process of this research. Method: In this study, case study design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consisted of 20 pre-service teachers studying in the 3rd grade of Eskişehir Osmangazi University Elementary Mathematics Teaching Undergraduate Program in the spring semester of the 2020-2021 academic year. In line with the purpose of the research, interview forms and activity evaluation form were used and the obtained data were analyzed by content analysis. Results: As a result of the activities developed by the pre-service teachers for problem posing skills, it was determined that they had the opinion that these activities would contribute to the development of problem solving skills of 5th-8th grade students, revealing the deficiencies, misconceptions and learning levels of the subject. Since these activities support coping with real life problems, it has been determined that the pre-service teachers want to use them in their professional lives. It was observed that the pre-service teachers thought that the activities they developed for the estimation skill would contribute to the development of mental processing skills, were useful skills in daily life, and that these activities should be evaluated according to the closeness of the estimated value to the real value. It has been determined that they think that the activities developed by the pre-service teachers for mathematical modeling skills will allow to improve problem solving skills, relate mathematics to real life, make the problem understandable, analyze problems encountered in real life mathematically and enable the subject to be learned better by transforming abstract expressions into concrete expressions. In line with the opinions of the pre-service teachers, the course is considered to be a guide for activity development. Conclusion and Suggestions: It was concluded that almost all of the skill-based activities developed by the pre-service teachers for problem posing, estimation and mathematical modeling after the application had the appropriate features and the pre-service teachers gained the competence to develop activities for the three specified skills. Almost all of the pre-service teachers gained knowledge about these three skill-based activity development processes. They thought that it is necessary and important to acquire these three skills in mathematics education and that the content of the course, the learning-teaching process and the materials used during the application made them feel competent. In addition, it was seen that all of the pre-service teachers found it important to develop skill-based activities, they wanted to use such activities in their professional lives, and they thought that the implementation contributed to their professional knowledge. It was determined that the pre-service teachers were informed about the planning of the skill-based activity and the contribution of this activity to the student and the learning-teaching process. The pre-service teachers learned about the flipped learning model, they saw that this learning model had strengths such as enabling secondary school students to learn in accordance with their own learning pace, being active in the process, preventing time wasting by learning before the lesson, and it has been determined that they want to use this model in their professional life. As a result of the research, it was recommended to develop skill-based activities and apply them in the classroom by pre-service teachers, thus improving their post-application activities through micro-teaching, and to carry out activity development studies related to different mathematical skills that the curriculum aims to gain.