Öğretmen adaylarının geometri öğretiminde mobil uygulama yeterliklerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi açısından incelenmesi
Investigation of mobile application competences of pre-service mathematics teacher in terms of technological pedagogical content knowledge in geometry teaching
  1. Tez No: 993786
  2. Yazar: YUSUF CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel mobil uygulamalar, teknolojik pedagojik alan bilgisi, SAMR, geometri öğretimi, Eğitim, Matematik, Matematik eğitimi, Educational mobile applications, technological pedagogical content knowledge, SAMR, geometry teaching, Education, Mathematics, Mathematics education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin eğitim süreçlerine derinlemesine entegre olmasıyla birlikte, öğretmenlerin dijital araçları pedagoji ve içerikle uyumlu şekilde kullanabilme becerisi, eğitim niteliğini belirleyen ana unsurlardan biri haline gelmiştir. Alanyazında öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerini teknik boyutta inceleyen çalışmalar bulunmakla birlikte, bu yeterliklerin pedagojik dönüşüm bağlamında ve yeni öğretim programı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) ekseninde derinlemesine incelendiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gereksinimden hareketle ve TYMM'nin matematik öğretiminde teknoloji kullanımını vurgulayan Matematiksel Araç ve Teknoloji ile Çalışma Becerisi (MAB5) kazanımı doğrultusunda; bu araştırma ilköğretim ve ortaöğretim matematik öğretmeni adaylarının geometri öğretiminde mobil uygulama kullanım yeterliklerini, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPACK) ve yine tekboloji entegrasyon modellerinden bir diğeri olan SAMR (Substitution-Yerine Koyma, Augmentation-Geliştirme, Modification-Değiştirme, Redefinition-Yeniden Tanımlama) çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Nicel veriler, zayıf deneysel desen türlerinden tek grup ön test-son test deseniyle toplanırken, bu sürecin öğretmen adaylarının yeterliklerine etkisinin derinlemesine incelenmesi amacıyla nitel boyutta durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Çalışma grubunu 2025–2026 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 67 matematik öğretmeni adayı oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde üç ölçek (TPAB-Mat, Mobil Öğrenmeye Hazırbulunuşluk, Mobil Uygulamaların Eğitsel Amaçlı Kullanımı), dijital etkinlik değerlendirme rubriği ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. On iki haftalık uygulama sürecinde öğretmen adaylarına; Geometri öğretiminde kullanılabilecek 8 farklı eğitsel mobil uygulama tanıtılmış, TPACK temelli ders tasarımı ve SAMR modeline göre etkinlik dönüştürme konularında eğitim verilmiştir. Nicel bulgular, uygulamanın adayların TPACK düzeylerinde, mobil öğrenme hazırbulunuşluklarında ve eğitsel kullanım tutumlarında son test lehine yüksek etki büyüklüğüyle istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağladığını göstermektedir. Nitel bulgular ise bu gelişimin adaylar arasında homojen bir pedagojik yaklaşım oluşturmadığını ortaya koymaktadır. Adayların teknoloji entegrasyonu profilleri üç temada toplanmıştır: Dönüşüm Odaklı (M+R), İyileştirme Odaklı (S+A) ve Karma Profil. Dijital etkinlik planlarının çoğunluğu SAMR modelinin“Geliştirme (A)”ve“Değiştirme (M)”basamaklarında yoğunlaşmış;“Yeniden Tanımlama (R)”düzeyine ulaşımın sınırlı olması ise adayların pedagojik risk alma konusundaki çekinceleri ve bağlamsal kısıtlılık algılarıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırma, öğretmen adaylarının teknolojiyi etkin kullanmasının yalnızca teknik beceri kazanmaktan ibaret olmadığını; pedagojik vizyon, bağlamsal uyum ve yenilikçi tasarım anlayışının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda çalışma, öğretmen eğitiminde mobil uygulamaların bütüncül bir TPACK–SAMR yaklaşımıyla ele alınmasının gerekliliğine dair önemli kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the deep integration of technology into educational processes, the ability of teachers to use digital tools in harmony with pedagogy and content knowledge has become one of the primary factors determining the quality of education. While there are studies in the literature examining the technological competencies of pre-service teachers in a technical dimension, there is a need for studies in which these competencies are examined in depth within the context of pedagogical transformation and the axis of the new curriculum, the“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”(The Century of Türkiye Education Model - TYMM). Acting on this necessity and in line with the“Working with Mathematical Tools and Technology Skill (MAB5)”acquisition of the TYMM, which emphasizes the use of technology in mathematics teaching, this research aims to investigate the mobile application usage competencies of pre-service elementary and secondary mathematics teachers in geometry teaching within the framework of Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) and SAMR (Substitution, Augmentation, Modification, Redefinition) models. The research was conducted using an explanatory sequential mixed-method design. In the quantitative phase, data were collected using the one-group pretest-posttest design, which is a type of pre-experimental design. While quantitative data were collected using the single-group pre-test/post-test experimental design, the case study design was utilized in the qualitative dimension to deeply examine the effect of this process on the competencies of the pre-service teachers. The study group consisted of 67 pre-service mathematics teachers studying at the Faculty of Education of a state university in the 2025–2026 academic year. Three scales (TPACK-Math, Mobile Learning Readiness, Usage of Mobile Applications for Educational Purposes), a digital activity assessment rubric, and semi-structured interviews were used in the data collection process. During the twelve-week implementation process, 8 different educational mobile applications that can be used in geometry teaching were introduced to the pre-service teachers, and training was provided on TPACK-based lesson design and activity transformation according to the SAMR model. Quantitative findings indicate that the implementation provided a statistically significant increase with a high effect size in favor of the post-test in the candidates' TPACK levels, mobile learning readiness, and attitudes towards educational use. Qualitative findings reveal that this development did not create a homogeneous pedagogical approach among the candidates. The technology integration profiles of the candidates were gathered under three themes: Transformation Oriented (M+R), Enhancement Oriented (S+A), and Mixed Profile. The majority of digital activity plans were concentrated in the“Augmentation (A)”and“Modification (M)”steps of the SAMR model; whereas limited access to the“Redefinition (R)”level was associated with candidates' reservations about taking pedagogical risks and their perceptions of contextual constraints. The research demonstrates that effective technology use by pre-service teachers is not merely about acquiring technical skills; it requires the development of pedagogical vision, contextual adaptability, and an innovative design understanding. In line with these results, the study presents significant evidence regarding the necessity of addressing mobile applications with a holistic TPACK–SAMR approach in teacher education.