Liselerde görev yapan yöneticilerin toplumsal cinsiyet olgusuna bakışlarının belirlenmesi
The views of the managers working in high schools on the phenomenon of gender
- Tez No: 720065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Rol, Toplumsal Rol, Toplumsal Cinsiyet, Yöneticilik, Gender, Management, Role, Social Role, Social Gender
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın amacı, liselerde görev yapan yöneticilerin toplumsal cinsiyet olgusuna bakışlarını belirlemek ve yöneticilikte yükselmelerinde toplumsal cinsiyet olgusunun etkisini tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma, tarama modeli temel alınarak geliştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Kayseri İli Kocasinan ve Melikgazi ilçelerindeki lise okul müdür ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Kayseri İli Kocasinan ve Melikgazi ilçelerinde Fen, Anadolu ve Meslek liselerinde görev yapan müdür ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada 6 erkek okul müdürü, 4 kadın müdür yardımcısı ve 12 erkek müdür yardımcısı ile ortalama yarım saatlik görüşmeler yapılmıştır. Görüşmede veriler araştırmacı tarafından not alınarak elde edilmiştir. Araştırmada veriler içerik analizi ile değerlendirilmiş ve boyutlar bu bağlamda oluşturulmuştur. Katılımcıların verdiği cevaplar doğrultusunda araştırmacı ve uzman görüşü dahilinde kodlamalar oluşturulmuş, alt problemlere ilişkilerine göre kategorilere ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, liselerde görev yapan yöneticilerin toplumsal cinsiyet olgusunun farkında olduğu, çoğunluğun toplumsal cinsiyet eşitliğini savunduğu, iş hayatında yöneticilik kadroları için herhangi bir cinsiyetçi özelliğin gerekmediği, okullarda kadın yöneticilerin az olma sebebinin kadınların isteksiz oluşundan ve aile içi sorumluluklarının fazla oluşundan kaynaklı olduğu, kadın çalışanlardan genellikle estetik, organizasyon gibi durumlarda yardım alınırken otorite, güç gerektiren konularda erkeklerden yardım alındığı, medeni durumun ,evli olmanın, iş hayatına olumsuz etki ettiğini söyleyen katılımcıların tamamının kadın olduğu, erkeklerin ise evli olmalarının iş hayatlarına olumlu etki ettiği ve öğrenciler için meslek yönlendirmesi yapılan durumlarda az da olsa cinsiyetçi özelliklerin belirtildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The general aim of the research is to determine the views of the high school administrators on the gender phenomenon and to determine the effect of the gender phenomenon on their promotion in management. The research is a qualitative study. Semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used in the study. The research was developed based on the scanning model. The study group of the research consists of high school principals and assistant principals in Kocasinan and Melikgazi districts of Kayseri. The sample of the study consists of principals and assistant principals working in Science, Anatolian and Vocational high schools in Kocasinan and Melikgazi districts of Kayseri. Participants participating in the research were selected by purposive sampling method. In the research, an average of half-hour interviews were conducted with 6 male school principals, 4 female vice principals and 12 male vice principals. During the interview, the data were obtained by taking notes by the researcher. In the research, the data were evaluated with content analysis and the dimensions were created in this context. In line with the answers given by the participants, coding was created within the opinion of the researcher and the expert, and the sub-problems were divided into categories according to their relations. According to the results of the research, the managers working in high schools are aware of the gender phenomenon, the majority of them advocate gender equality, there is no need for any sexist characteristics for managerial staff in business life, the reason for the lack of female administrators in schools is due to the reluctance of women and their high family responsibilities. While assistance is generally received from employees in cases such as aesthetic organizations, men are assisted in matters that require authority, all of the participants who say that marital status, being married, have a negative impact on business life, are women, and that being married affects their business life positively, and there are few cases where vocational guidance is provided for students. albeit, it was revealed that sexist features were stated.