Okul öncesi dönemde ebeveyn stresive algılanan sosyal destekarasındaki ilişkinindeğerlendirilmesi:KKTC'de bir araştırma
- Tez No: 720115
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Ebeveyn, Ebeveyn Stresi, Algılanan Sosyal Destek
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma KKTC'nin Lefke ilçesinde yaşayan okul öncesi dönemde çocuğu olan ailelerin ebeveyn stresi ile algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişkiyi yordayan sosyal ve bireysel değişkenleri açıklamak ve elde edilen bulgular ışığında sosyal hizmetin çevresi içerisinde birey yaklaşımına dayanan sistem kuramı bağlamında çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Örneklemini KKTC'nin Güneybatısında yer alan Lefke'de yaşayan 147 ebeveynin oluşturduğu bu araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Kaymak Özmen ve Özmen (2012) tarafından geliştirilen“Anne Baba Stres Ölçeği”ve orijinali Zimet vd. (1988) tarafından geliştirilen, Eker ve Arkar (1995) tarafından Türkçeye uyarlanan“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan ebeveynlerin ebeveynlik stres düzeylerinin düşük (30,13), algılanan sosyal desteklerinin ise yüksek (57,74) olduğu belirlenmiştir. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin alt boyutlarına ilişkin değelendirmeler incelendiğinde; Arkadaşlar alt boyutunun genel ortalaması 19,00'dur. Aile alt boyutu ile en yüksek (20,69) ortalama puanı alırken; Özel Bir İnsan alt boyutu en düşük (18,04) ortalama puanı almıştır. Bu durum araştırmaya katılan ebeveynlerin aile kaynaklı sosyal destek algılarının, özel bir insan kaynaklı sosyal destek algılarından daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Araştırmanın hipotezlerinin sınanması sonucunda ebeveynin cinsiyeti, çocuğun cinsiyeti, medeni durum değişkenlerinin ebeveyn stresi üzerinde etkili olduğu saptanırken, eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, gelir durumu ve evlilik süresi değişkenlerinin ebeveyn stresi üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı saptanmıştır. Ebeveyn stresi ile algılanan sosyal destek arasında istatiksel olarak anlamlı, negatif ve orta derecede kuvvetli bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=-0,491, p < ,01). Buna göre ebeveynlerin sosyal destekleri azaldıkça ebeveyn stresi düzeyleri artmaktadır. Ebeveyn stresi ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin alt boyutları arasında ise, zaman yine aynı şekilde anlamlı, negatif ve orta derecede kuvvetli ilişkiler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to explain the social and individual variables predicting the relationship between parents' stress and perceived social support of families with children in the Lefke district of TRNC, and to develop solutions in the context of system theory based on the approach of the individual within the context of the social work. The data of this research, whose sample was composed of 147 parents living in Lefke, in the Southwest of the TRNC, was created by the researcher,“Personal Information Form”, Kaymak Özmen and Özmen (2012),“Parent Stress Scale”and the original Zimet et al. (1988) and adapted to Turkish by Eker and Arkar (1995), it was collected using the“Multidimensional Perceived Social Support Scale”. It was determined that the parental stress levels of the parents who participated in the study were low (30.13) and perceived social supports were high (57.74). When the evaluations regarding the sub-dimensions of the Multidimensional Perceived Social Support Scale are examined; The overall average of the Friends sub-dimension is 19.00. While receiving the highest (20.69) average score with the family subdimension; A Special Human sub-dimension received the lowest (18.04) average score. This means that the parents who participated in the research had higher perceptions of social support from their family than their perceptions of social support from a special person. As a result of testing the hypotheses of the research, it was determined that variables of parental gender, child's gender, marital status were effective on parental stress, whereas the level of education, spouse's educational level, income status and marriage duration did not make a statistically significant difference on parental stress.