Bulanık çok kriterli karar verme yöntemi ile etkin personel seçimine yönelik bir banka uygulaması
A case stud on a precise staff selection using fuzzy multi- criteria desicion making methodolocy on bank application
- Tez No: 720114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Personnel Selection, Analytical Hierarchy System, Fuzzy Analytical Hierarchy System, Human Resources Planning, Human Res Decision Making Systematic ources
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İşletmeler içlerinde bulundukları yerel veya küresel rekabet ortamında faaliyetlerine devam edebilmek amacıyla, periyodik olarak artan bir ivmeyle nitelikli personellerin işletme bünyesine katılmasına gereksinim duymaktadırlar. İnsan kaynakları departmanı tarafından personel seçim süreci; seçim aşamasından karar verme aşamasına kadar seçilen doğru kişiyi işletme bünyesi içerisinde doğru pozisyonda görevlendirme açısından oldukça önemli ve hassas bir konudur. İşletmeler açısından öneme sahip olan personel seçiminde ve personellerin sahip oldukları yetkinliklerin tespit edilerek öne çıkartılmasında, literatür kapsamında farklı otonom karar verme mekanizma ve modelleme sistematikleri kullanılmaktadır. Bu modellemeler dahilinde insan kaynakları gibi sübjektif veri akışına sahip yapıların skaler, nümerik ve kantitatif veri setine dönüşümünü sağlayan analitik hiyerarşi sistemi ve bu sistemin geliştirilmiş versiyonu olan bulanık analitik hiyerarşi sistemi önemli bir yer tutmaktadır. Analitik Hiyerarşi Sistemi (AHS) ve Bulanık AHS; yüksek örnek sayısına sahip veri setleri içerisinde, kriterlere göre değerlendirilmesi gereken alternatiflerin, hangisinin seçileceğine karar verilmesinde oldukça etkili bir metodolojiler zincirleridir. Özellikle insan kaynakları departmanında yer alan uzmanın farklı personel adayları için verdiği kararlar, kısıtlı süre içinde ve adayın potansiyelini tam olarak yansıtamaması kaynaklı değişmektedir. AHS ve B-AHS yöntemleri, sübjektif kararları nümerik hale getirerek adaylar arasında bir sıralama ve alternatifleri karşılaştırma imkânı sağlamaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında bir banka bünyesine katılacak personellerinseçimine yönelik 250 kişilik aday veri set i ü z erinde A H S ve BAH S uygulanması ile adayların değerlendirilmesine farklı bir bakış açısı getirilerek, sistematiğine uygun ler yöntem hiyerarşi inin bir şekilde yetkinliklerinin ortaya çıkarılmasına yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to continue their activities in the local or global competitive environment they are in, businesses need qualified personnel to join the business with an increasing momentum periodically. Personnel selection process by the human resou rces department; It is a very important and sensitive issue in terms of assigning the right person selected in the selection stage to the decisionmaking stage in the right position within the enterprise. Different autonomous decisionmaking mechanisms and modeling systematics are used in the literature, in the selection of personnel, which is important for businesses, and in identifying and highlighting the competencies of the personnel. Within these models, the analytical hierarchy system, which leads the transformation of subjective data flow structures such as human resources into scalar, numerical and quantitative data sets, and the fuzzy analytical hierarchy system, which is the developed version of this system, have an important place. Analytical Hier archy System (AHS) and Fuzzy AH S 's are a very effective chain of methodologies in deciding which alternatives should be evaluated according to criteria among datasets with high sample numbers. In particular, the decisions made by the expert in the human re sources department for different personnel candidates vary due to the limited time and the full reflection of the candidate's potential. AH S and BAHS methods provide a ranking among candidates and the opportunity to compare alternatives by making subjecti ve decisions numerical. Within the scope of this master's thesis study, a different perspective was brought to the evaluation of candidates by applying AH S and BAH S candidate dataset for the selection of personnel to join a bank, a methods on a 250person nd a comprehensive study was carried out to reveal their competencies in accordance with the hierarchy systematic.
Benzer Tezler
- Investigating risk assessment and role of safety concerns in autonomous vehicle
Otonom araçlarda risk değerlendirmesi ve güvenlik kaygılarının modellenmesi
GÖZDE BAKİOĞLU DOĞANYILMAZ
Doktora
İngilizce
2022
Ulaşımİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ATAHAN
- Metalik biyomalzemelerin değerlendirilmesinde risk temelli bir karar modeli önerisi
A risk-based decision model proposal in the evaluation of metallic biomaterials
HİLAL SİNGER
Doktora
Türkçe
2023
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiSakarya ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TİJEN ÖVER ÖZÇELİK
- Mavi yakalı personel seçiminde çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılması ve bir uygulama
Using multiple decision making methods on blue-collars' selection process: An empirical research
BURCU EROKUTAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
İşletmeBilecik Şeyh Edebali Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSA İPÇİOĞLU
- Cabin crew selection with the multimoora method: An Application in an airline company
Multimoora yöntemi ile kabin ekibi seçimi: Bir hava yolu şirketinde uygulama
MERVE DAĞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
İşletmeİbn Haldun ÜniversitesiHava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. ALİ OSMAN KUŞAKCI
- Sağlık çalışanlarının performans değerlendirmesinde Bulanık TOPSIS yöntemi
Fuzzy TOPSIS for performance evaluation of healthcare personnel
ÖMER ÇELİK
Doktora
Türkçe
2021
Sağlık Kurumları YönetimiSelçuk ÜniversitesiSağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞEBNEM ASLAN