Anne sütü ya da formüla mama ile beslenen 2-4 ay arası, sağlıklı çocuklarda intestinal alkalen fosfataz düzeyi ile barsak sağlığının değerlendirilmesi
Evaluation of bowel health by intestinal alkalin phosphatase level in healthy children between 2-4 months fed with breast milk or formula food
  1. Tez No: 720354
  2. Yazar: FATMANUR ÖZBEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN KARA UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: mikrobiyota, anne sütü, mama, intestinal alkalen fosfataz, fonksiyonel bağırsak hastalıkları, microbiota, breast milk, formula, intestinal alkaline phosphatase, functional intestinal diseases
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Konakçı ile barış içinde yaşayan mikroorganizmaların tamamına mikrobiyota denir. Homeostazın sağlanmasında önemli unsurlardan biridir. İnsan vücudunda çok fazla sayıda olan mikroorganizmaların en yüksek oranda olduğu yer ise gastrointestinal sistemdir. Anne sütü, sağlıklı bir gastrointestinal mikrobiyota oluşması için en önemli etkendir. Fonksiyonel bağırsak hastalıkları olarak tanımlanan ve patofizyolojisi tam olarak aydınlatılamamış olan bir grup hastalıkta, gastrointestinal sistem ilişkisi yüksek ihtimalle düşünülmektedir. Hastalıkların tanısında ROMA kriterleri olarak adlandırılan, semptom dayalı kriterler kullanılır. İntestinal alkalen fosfataz (IAP), bağırsak homeostazının sağlanmasında çok önemli bir yeri olduğu düşünülen ve bağırsak epitelinden salgılanan endojen bir proteindir. Bağırsak mukozal savunmasında görevlidir. Çalışmamızda anne sütü alan ve anne sütü+ mama alan hastalarda ROMA IV kriterleri ile fonksiyonel bağırsak hastalığı olup olmadığı ve bu hastalarda intestinal alkalen fosfataz düzeyi ile bağırsak sağlığı hakkında bilgiye ulaşılıp ulaşılamayacağının gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda hastanemiz Sağlam Çocuk Polikliniği'ne başvuran 2-4 ay arası sağlıklı bebeklerden 40 anne sütü ve 40 anne sütü+ mama alan iki grupta ROMA IV kriterleri kullanılarak ve serum intestinal alkalen fosfataz düzeylerine bakılarak bağırsak sağlığı karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonucunda dizkezi, anne sütü alan grupta daha düşük oranda görülmüştür. Diğer hastalıkların gelişiminde beslenme şeklinin etkisi anlamlı bulunmamıştır. Anne sütü ile beslenme oranı normal vajinal yol ile doğan grupta daha yüksektir. Fonksiyonel gastrointestinal bağırsak hastalığı olmayan hastalarda intestinal alkalen fosfataz düzeyi daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Anne sütü ve mama alan bebeklerde bağırsak sağlığının ve bağırsak sağlığını göstermede serum intestinal alkalen fosfataz değerinin anlamlılığının değerlendirildiği bu çalışmada anne sütü alan bebeklerde dizkezinin daha düşük görüldüğü gösterilmiştir. Diğer hastalıklar açısından anlamlı fark bulunamamıştır. Konu ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: All microorganisms living in peace with the host are called microbiota. It is one of the important elements in ensuring homeostasis. The gastrointestinal tract is the place with the highest number of microorganisms in the human body. Breast milk is the most important factor for the formation of a healthy gastrointestinal microbiota. In a group of diseases defined as functional gastrointestinal diseases and the pathophysiology of which has not been fully elucidated, the gastrointestinal system relationship is considered with a high probability. In the diagnosis of diseases, symptom-based criteria called ROMA criteria are used. Intestinal alkaline phosphatase (IAP) is an endogenous protein secreted from the intestinal epithelium, which is thought to have a very important role in maintaining intestinal homeostasis. It is responsible for intestinal mucosal defense. In our study, it was aimed to show whether there is functional bowel disease according to the ROMA IV criteria in patients who receive breast milk and breast milk + formula, and whether information can be obtained about intestinal alkaline phosphatase level and intestinal health in these patients. Materials and Methods: In our study, intestinal health was compared using ROMA IV criteria and serum intestinal alkaline phosphatase levels in two groups receiving 40 breast milk and 40 breast milk + formula from healthy infants aged 2-4 months who applied to the Healthy Child Polyclinic of our hospital. Results: As a result of the study, dyschezia was seen at a lower rate in the breastfed group. The effect of diet on the development of other diseases was not found significant. The rate of feeding with breast milk is higher in the group born by normal vaginal delivery. Intestinal alkaline phosphatase level was found to be higher in patients without functional gastrointestinal bowel disease. Conclusion: In this study, in which the significance of serum intestinal alkaline phosphatase value in showing intestinal health and intestinal health in infants receiving breast milk and formula was evaluated, it was shown that dyschezia was observed to be lower in breastfed infants. No significant difference was found for other diseases. More comprehensive studies on the subject are needed.