Sakarya ili Geyve ilçesi ayva (cydonia oblonga mill.) bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi.
Determination of nutritional status of quince (cydonia oblonga mill.) orchards by leaf analysis in Geyve district of Sakarya province
  1. Tez No: 720363
  2. Yazar: AHMET ÇAĞLAR MUMCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKMAZ BELLİTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sakarya ili, Geyve ilçesi, Ayva (Cydonia oblonga Mill.), Besin elementi, Yaprak analizi, Sakarya Province, Geyve district, Quince (Cydonia oblonga Mill.), Nutrient element, Leaf analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, Sakarya ili Geyve ilçesinde Eşme çeşidi ayva (Cydonia oblonga Mill.) yetiştiriciliği yapılan köylerdeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Eşme çeşidinin yoğunluklu olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı 13 köydeki 34 ayva bahçesinden tam çiçeklenme döneminden 8-12 hafta sonra temsili olarak alınan yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn konsantrasyonları tespit edilmiştir. Literatürlerde ayva ile ilgili bitkisel analiz sonuçlarının değerlendirilebilmesi için belirlenmiş sınır değerler bulunmadığından, ayva ile aynı familyadan olan (Rosaceae) armut (Pyrus communis) ve yine aynı familyadan elma (Malus domestica) için belirlenmiş olan bitki besin elementi sınır değerlerinden yararlanılarak elde edilen analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Bunun bir diğer sebebi bodur armut bitkisi elde etmek için ayva anaçlarının kullanılması olup, incelenen bahçelerin örnekleme zamanında sahip olduğu mevcut besin elementi miktarları ile beslenme durumlarının belirlenmesinde armut ağacı için belirlenmiş olan literatürdeki referans değerler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ayva bahçelerinden alınan yaprak örneklerinde Azot (N) %9 noksan, %91 yeterli; Fosfor (P) %100 yeterli; Potasyum (K) %6 noksan, %85 yeterli, %9 yüksek; Kalsiyum (Ca) %18 yeterli, %82 yüksek; Magnezyum (Mg) %69 yeterli, %31 yüksek; Demir (Fe) %97 yeterli, %3 yüksek; Mangan (Mn) %23 noksan, %74 yeterli, %3 yüksek; Çinko (Zn) %50 noksan, %47 yeterli, %3 yüksek; Bakır (Cu) %100 yüksek olarak bitki besin elementi düzeyleri saptanmıştır. Araştırma sonucu tespit edilen bitki besin elementi miktarlarının korelasyon analizi istatistiki açıdan [(P≤0,05), (P≤0,01)] önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Geyve district of Sakarya province to determine the nutritional status of quince gardens in the villages where Esme variety quince (Cydonia oblonga Mill.) was grown by leaf analysis. N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn concentrations were detected in the leaf samples taken representatively 8-12 weeks after the full flowering period from 34 quince gardens in 13 villages where the Eşme variety was cultivated intensively. Since there are no limit values determined for the evaluation of quince-related herbal analysis results in the literature, the results of the analysis obtained by using the plant nutrient element limit values determined for pear (Pyrus communis) and apple (Malus domestica) of the same family were evaluated. Another reason for this is the use of quince rootstock to obtain stunted pear plants, and reference values in the literature determined for the pear tree were used to determine the amounts of nutrients and nutritional status of the gardens examined at the time of sampling. According to the findings, nitrogen (N) is deficient 9% and 91% is sufficient in leaf samples taken from quince gardens; Phosphorus (P) is 100% sufficient; Potassium (K) is 6% deficient, 85% sufficient, 9% high; Calcium (Ca) is 18% sufficient, 82% high; Magnesium (Mg) is 69% sufficient, 31% high; Iron (Fe) is 97% sufficient, 3% high; Manganese (Mn) is 23% deficient, 74% sufficient, 3% high; Zinc (Zn) is 50% deficient, 47% sufficient, 3% high; Plant nutrient levels were determined as 100% high in copper (Cu). The correlation analysis of the amount of plant nutrients determined as a result of the research was found statistically significant [(P≤0,05), (P≤0,01)].