Hemodiyaliz gören kronik böbrek yetmezliğihastalarında yaşam kalitesini etkileyendepresyon ve anksiyetenin incelenmesi
The investigation of depression and anxietyaffecting the quality of life of patients withchronic renal failure undergoing hemodialysistreatment
- Tez No: 720553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Yetmezliği, Hemodiyaliz, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Anksiyete, Chronic Renal Failure, Hemodialysis, Quality of Life, Depression, Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, hemodiyaliz gören kronik böbrek yetmezliği hastalarında yaşam kalitesi ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri kronik böbrek yetmezliği olup hemodiyaliz tedavisi gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hasta oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Veri Formu, Kısa Form-36, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Hemodiyaliz hastalarının bazı sosyodemografik özellikleri ve hastalığa ilişkin özelliklerine göre Kısa Form-36, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Hemodiyaliz hastalarının Beck Depresyon Envanteri puanları ve Beck Anksiyete Ölçeği puanları ile Kısa Form-36' daki fiziksel fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık/vitalite, mental sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık algısı alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Ölçeği puanlarının Kısa Form-36 puanlarına etkisi çoklu doğrusal regresyon analiziyle incelendiğinde Beck Depresyon Envanteri puanlarının Kısa Form36' nın alt boyutu olan enerji/canlılık/vitalite, mental sağlık ve genel sağlık algısı alt boyutundan aldıkları puanları negatif yönde yordadığı belirlenmiştir. Beck Anksiyete Ölçeği puanlarının Kısa Form-36' nın iki alt boyutu sosyal işlevsellik ve ağrı alt boyutu puanlarını negatif yönde yordadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerinin arttırılması için hastalar düzenli olarak psikiyatrik değerlendirmeye alınmalı, depresyon ve anksiyete düzeyleri yüksek çıkan hastalar daha sık takip edilmeli, bu hastalara psikolojik destek sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship among quality of life, depression, and anxiety of patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis treatment. In this study, correlational survey design was used. The sample of the study consisted of 60 patients who had chronic renal failure aged 18 and over. The socio-demographic information form, the Short Form-36, the Beck Depression Inventory and the Beck Anxiety Scale were used as data collection tools. Based on some socio demographic characteristics and disease-related features of hemodialysis patients, there was a significant difference between patients' scores on Short Form-36, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Scale. A statistically significant and negative correlation was found between patients' scores on the Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Scale and some sub-scores of the Short Form-36 scale such as physical function, emotional role difficulty, energy/aliveness/vitality, mental health, social functionality, pain and general health perception. When the effects of the Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale scores on Short Form-36 scores were analyzed by multiple linear regression analysis, it was found that the Beck Depression Inventory scores negatively predicted the energy/aliveness/vitality, mental health and general health sub-scores of the Short Form-36. Furthermore, the Beck Anxiety Scale scores negatively predicted two sub-scales of the Short Form36, the social functionality and the pain. As a result, hemodialysis patients should be regularly evaluated for psychiatric evaluation in order to improve their life quality. Hemodialysis patients with high levels of depression and anxiety should be followed more closely and psychological support should be provided to these patients.