Buz dağının görünen kısmı: HCV pozitif hastalarda tedaviye ulaşma oranları, hekimlerin yaklaşım ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Visible part of the iceberg: Assessment of access to treatment in HCV positive patients, physicians approach and awareness
- Tez No: 720579
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN HİLMİ ÇEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: anti-HCV, farkındalık, HCV RNA, kalıcı viral yanıt, kronik hepatit C enfeksiyonu, anti-HCV, awareness, chronic hepatitis C infection, HCV RNA, sustained viral response
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonu, küresel bir halk sağlığı problemidir. 2015 verilerine göre, tüm dünyada 71 milyon kişinin HCV ile enfekte olduğu düşünülmektedir. Kronik HCV enfeksiyonu, karaciğer ilişkili morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerindendir. Ülkemizde, anti-HCV seroprevalansı % 0,5-1 olarak saptanmıştır. Hastalığın asemptomatik seyri nedeniyle, çoğu hasta tanı alamamaktadır. Çalışmamızda, anti-HCV pozitif saptanan hastaların tedaviye ulaşma oranlarını ve bu süreçte rol alan hekimlerin farkındalığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi veri tabanından, 2014-2019 yılları arasında hastaneye başvuran ve anti-HCV testi pozitif hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların başvurdukları klinikler, demografik bilgileri, HCV'ye yönelik tetkik verileri, tedavi alma durumları ve tedavi yanıtları kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza, anti-HCV pozitif saptanan 7260 hasta dahil edildi. Bu hastaların 5685'inden HCV RNA istendiği (% 78,3), 1620'sinin HCV RNA pozitif geldiği (% 22,3), 1288'ine genotip bakıldığı (% 17,7), 848'inin tedavi aldığı (% 11,6) ve KVY12 (12. haftadaki kalıcı viral yanıt) bakılan 607 hastadan 568'inde KVY12 sağlandığı görüldü (% 7,8). Tüm kliniklerde HCV RNA istem oranları düşük saptanmakla birlikte; hastalar ilk anti-HCV istenen kliniklere göre değerlendirildiğinde, Hepatit C tedavisinde esas rol oynayan gastroenteroloji, enfeksiyon hastalıkları ve dahiliye kliniklerinde tedaviye ulaşma oranlarının diğer kliniklere göre daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Dünya Sağlık Örgütü, küresel bir halk sağlığı sorunu olan HCV enfeksiyonunu 2030 yılına kadar elimine etmek için bazı uluslararası hedefler koymuştur. Mevcut tedavilerle yüksek başarı oranları elde edilmesine rağmen, tüm dünya verilerine benzer olarak, çalışmamızda da hastaların tedaviye ulaşma süreçlerinde çeşitli basamaklarda kayıplar saptanmıştır. Bu kayıpları ve gecikmeleri engellemek için tüm hekimlerin HCV konusunda farkındalıklarının arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatitis C virus (HCV) infection is a major public health issue. According to 2015 data, approximately 71 million people have chronic HCV viremia in the world. It is one of the leading causes of liver-related morbidity and mortality. The seroprevalence of anti-HCV in our country is 0.5-1%. Due to its silent progress, many patients may be unaware of the situation. In our study, we evaluated rates of anti-HCV positive patients who could access to treatment and phyisicians' awareness about HCV. Materials and Methods: The data of the patients who had an anti-HCV positive test result at University of Health Sciences Antalya Research and Training hospital between 2014-2019 was retrieved from the hospitals database. Patients' demographic characteristics, test results related to HCV, treatment status, viral response to treatment and first department of admission were recorded. Results: 7260 anti-HCV positive patients were involved. HCV RNA PCR test was obtained from 5685 (78.3 %), 1620 (22.3 %) of them were HCV RNA positive. 1288 (11.7 %) of HCV RNA positive patients were tested for genotype and 848 (11.6 % ) of all could access to treatment. Of the 607 patients who were checked for SVR12 (sustained viral response in twelfth week), 568 (7.8 %) patients have found to achieve SVR12. The rate of HCV RNA testing was low in all departments. When patients are grouped according to the department who requested anti-HCV, the rates of patients who could access to treatment were significantly higher in the clinics who play a major role in diagnosis and management of HCV such as gastroenterology, infectious diseases and internal medicine. Conclusion: World Health Organization has set international targets for the elimination of HCV infection by 2030, which is a public health threat. Desipte highly efficacious novel agents, significant deficiencies were detected in several stages of the treatment cascade, which is consistent with world data.