Basit ve komplike akut apandisit ayrımında sistemik inflamasyon belirteçlerinin rolü: 3 yıllık retrospektif inceleme
The role of systemic inflammatory markers in distunguishing simple and complex acute appenditis: 3 year retrospektif examination
- Tez No: 720578
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÖĞÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Basit akut apandisit, komplike akut apandisit, inflamasyon belirteçleri, hemogram, C-reaktif protein
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç Apandisit en sık karşılaşılan akut batın nedenlerinden olup tanıda geç kalınan süreçte perforasyona giderek hastanede kalış süresini uzatmakta, hasta sağlığı açısından kolostomiye giden komplikasyonlara yol açmaktadır. Ek olarak, immünkomprimize hastalarda peforasyon, generalize peritonit ve sepsise kadar giden ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, acil serviste akut apandisit tanısı nedeni ile opere edilen erişkin hastalarda erken dönemde (başvuru sonrası ilk 24 saate) ölçülen tam kan sayımındaki sistemik inflamatuar parametrelerden, nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet–lenfosit oranı (PLO) ve monosit-eozinofil (MEO) oranı ile C-reaktif protein (CRP) değerinin komplike olan (perforasyon, flegmon, apse, generalize peritonit) ve basit akut apandisitin ameliyat öncesi ayırımındaki rolünün araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem Retrospektif, kesitsel, gözlemsel ve tek merkezli olarak planlanan çalışmada hastanemiz Acil Tıp Kliniği'ne 01 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında, 3 yıllık bir dönemde acil servise başvuran akut apandisit tanısıyla apendektomi yapılmış ve histopatolojik raporları mevcut olan 18 yaş ve üstü hastalar dahil edildi. Histopatolojik incelemeye göre hastalar basit akut apandisit (inflame) ve komplike apandisit (perforasyon/gangrene, flegmon, apse, generalize peritonit) olarak 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında sistemik inflamasyon belirteçlerinden, erken dönemde ilk başvuruda serumda ölçülen NLO, PLO ve MEO değerleri ile CRP düzeyi karşılaştırıldı. Bulgular Çalışmaya 83 erkek (%62,9), 49 kadın (%37,1) olmak üzere toplam 132 hasta dahil edildi. Histopatolojik incelemeye göre vakaların %78'si basit apandisit, %22'si ise komplike apandisit olarak saptandı. Komplike apandisit tanısı konulan hastaların yaş ortalaması basit akut apandisit olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek idi (p=0,005). Ancak, basit ve komplike apandisit tanısı konulan hasta grupları arasında cinsiyet yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,297). Hasta grupları arasında ortalama serum NLO, MEO ve CRP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,096, p=0,248 ve p=0,297, sırasıyla). Ancak, basit apandisit tanısı alan hasta grubu ile karşılaştırıldığında komplike apandisit tanısı alan hasta grubunda ortalama serum PLO değeri istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (162,80±208,30 vs. 196,40±111,60, p=0,032). Ek olarak, basit apandisit tanısı alan hasta grubuyla karşılaştırıldığında komplike apandisit tanısı alan hasta grubunda ortalama serum MON ve MON% değerleri anlamlı düşük saptandı (p=0,032 ve p=0,012, sırasıyla). Ayrıca, basit apandisit tanısı alan hasta grubuyla karşılaştırıldığında komplike apandisit tanısı alan hasta grubunda ortalama serum NEU% değerleri anlamlı artmış bulundu (p=0,047). Komplike apandisit hastasını belirlemede; PLO değeri için %60 sensivite, %58,4 spesifite ile 133,73 ve üstü, kesim değeri olarak saptandı (AUC:0,639 [%95 CI 0,513-0,764]). Sonuç Çalışmamızda elde ettiğimiz bu veriler ışığında acil servise başvuran ve akut apandisit nedeniyle ameliyat edilen erişkin hastalarda ilk başvuruda serumda ölçülen NLO ve MEO oranları ile CRP değeri komplike olan ve olmayan akut apandisitinin ayırımında yararlı olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak, serum PLO değeri ile nötrofil ve monosit düzeyleri komplike olmuş apandisitin tahmin edilmesinde yararlı bilgiler verebilir. Diğer yandan yaş arttıkça komplike olmuş akut apandisitin görülme sıklığında artış olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
AİM Appendicitis is one of the most common causes of acute abdomen, and it causes perforation in the late diagnosis process, prolonging the hospital stay, and causing complications leading to colostomy in terms of patient health. In addition, perforation in immunocompromised patients may cause serious complications, ranging from generalized peritonitis to sepsis. In this study, one of the systemic inflammatory parameters in the complete blood count measured in the early period (up to the first 24 hours after admission) in adult patients who were operated for the diagnosis of acute appendicitis in the emergency department, it was aimed to investigate the role of NLR, PLO and MEO ratios and CRP value in the preoperative differentiation of complicated (perforation, phlegmon, abscess, generalized peritonitis) and simple acute appendicitis. MATERIALS AND METHODS In this retrospective, cross-sectional, observational and single-center study, we were admitted to the Emergency Medicine Clinic of our hospital between January 01, 2019 and December 31, 2021. Patients aged 18 years and older, who presented to the emergency department over a 3-year period, underwent appendectomy with the diagnosis of acute appendicitis and had histopathological reports, were included. According to the histopathological examination, the patients were divided into 2 groups as simple acute appendicitis (inflamed) and complicated appendicitis (perforation/gangrene, phlegmon, abscess, generalized peritonitis). Among the systemic inflammation markers, NLR, PLO and MEO values measured in the serum at the first admission in the early period and CRP levels were compared between the groups. RESULTS In the light of the data we obtained in our study, it was concluded that the NLR and MEO ratios measured in the serum at the first admission and the CRP value in adult patients who applied to the emergency department and underwent surgery for acute appendicitis were not useful in the differentiation of complicated and uncomplicated acute appendicitis. However, serum PLO value and neutrophil and monocyte levels can provide useful information in estimating complicated appendicitis. On the other hand, it can be said that the incidence of complicated acute appendicitis increases with increasing age. CONCLUSION A total of 132 patients, 83 men (62.9%) and 49 women (37.1%), were included in the study. According to the histopathological examination, 78% of the cases were found as simple appendicitis and 22% as complicated appendicitis. The mean age of patients diagnosed with complicated appendicitis was statistically significantly higher than those with simple acute appendicitis (p=0.005). However, there was no statistically significant difference in terms of gender between the patient groups diagnosed with simple and complicated appendicitis (p=0.297). There was no statistically significant difference between the patient groups in terms of mean serum NLR, MEO and CRP values (p=0.096, p=0.248 and p=0.297, respectively). However, when compared to the patient group diagnosed with simple appendicitis, the mean serum PLR value was found to be statistically significantly higher in the patient group diagnosed with complicated appendicitis (162.80±208.30 vs. 196.40±111.60, p=0.032). In addition, mean serum MON and MON% values were found to be significantly lower in the patient group diagnosed with complicated appendicitis compared to the patient group diagnosed with simple appendicitis (p=0.032 and p=0.012, respectively). In addition, the mean serum NEU% values were found to be significantly higher in the patient group diagnosed with complicated appendicitis when compared to the patient group diagnosed with simple appendicitis (p=0.047). In determining the patient with complicated appendicitis; The cut-off value was determined as 133.73 and above, with a sensitivity of 60% and a specificity of 58.4% for the PLO value (AUC: 0.639 [95% CI 0.513-0.764]). KEYWORDS Simple acute appendicitis, complicated acute appendicitis, inflammation markers, hemogram, C-reactive protein.