Yapay olarak çürük oluşturulan süt dişlerinde biyoaktif cam içerikli jelin remineralizasyona etkisinin değerlendirilmesi
Evalution of the effect of bioctive glass containing gel on remineralization in primary TEETH with artificial caries
- Tez No: 720698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR KINAY TARAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoaktif cam, başlangıç mine çürüğü, süt dişi, remineralizasyon, Bioactive glass, initial enamel caries, primary tooth, remineralization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, yeni geliştirilen bir teknik ile oluşturulan mikro ve nano boyutlardaki biyoaktif cam (BAG) içerikli jelin yapay olarak oluşturulan başlangıç mine çürüklerinde florür vernik ajanına göre remineralizasyon etkinliklerini değerlendirmektir. Çalışmada 60 adet çürüksüz süt dişi kullanılmıştır. 60 adet süt dişi su soğutmalı kesme cihazında çift taraflı kesen ince elmaslı bıçak kullanılarak meziodistal veya bukkolingual yönde ikiye ayrılmıştır. Dişlerin daha düz yüzeylere sahip olan bukkal, lingual, mesial veya distal parçalarından yaklaşık olarak 5 mm en, 5 mm boy ve 2 mm kalınlıkta mine kesitleri elde edilmiştir. 60 adet süt dişi mine kesitleri mine yüzeyleri açıkta kalacak şekilde epoksi rezine gömülmüştür. 30 adet örnek bilgisayarlı mikrotomografi analizi (Mikro-CT) için ayrılırken geri kalan 30 adet örnek Taramalı Elektron Mikroskobu- Enerji Dağılım Spektroskopisi (SEM-EDS) analizi için ayrılmıştır. Demineralizasyon solüsyon ile başlangıç çürüğü oluşturulan mine kesitlerine ağız ortamının in vitro olarak taklit edildiği pH döngüsü uygulanmıştır. Florür vernik, mikro boyutlu biyoaktif cam içerikli jel ve nano boyutlu biyoaktif cam içerikli jel remineralizasyon ajanları kullanılmasına göre oluşturulan 3 deney grubuna 6 günlük pH döngü aşaması uygulanmıştır. Örnekler, mineral yoğunluk değişimi (BMD) açısından Mikro-CT analizi ile demineralizasyon sonrası ve pH döngü uygulaması sonrası; yüzeydeki morfolojik değişimler ve iyon farklılıkları açısından SEM-EDS analizi ile pH döngü uygulaması sonrası değerlendirilmiştir. Verilerin istatiksel analizi, SPSS 23.0 programı (IBM, Şikago, ABD) kullanılarak yapılmıştır. BMD değerlerinin grup içi ve gruplar arası karşılaştırılmasında iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda Tukey testinden yararlanılmıştır. Ca, P, Ca/P ve Si değerlerinin gruplara göre karşılaştırılmasında normal dağılım göstermeyen veriler Kruskal Wallis, normal dağılan veriler ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile karşılaştırılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda dağılımlar homojen olmadığından Tamhane's T2 testi kullanılmıştır. Analiz sonuçları ortalama ±s.sapma, ortanca (minimum-maksimum) olarak sunulmuştur. Sonuçların değerlendirilmesi p< 0,05 anlamlılık düzeyinde yapılmıştır. Mine yüzeyindeki başlangıç çürük lezyonlarına uygulanan remineralizasyon ajanlarının BMD değerleri üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p= 0,001). Florür vernik grubunda remineralizasyon sonrası elde edilen ortalama BMD değeri ile diğerler remineralizasyon sonrası elde edilen ortalama BMD değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p0,05). Mine yüzeyinde ölçülen ağırlıkça (%) Ca+2 değerleri gruplar arasında farklılık göstermezken (p=0,140), ağırlıkça (%) P+1 değerleri ise gruplar arasında farklılık göstermektedir (p< 0,001). Mine yüzeyinde ölçülen ağırlıkça (%) Ca/P değerleri de gruplar arasında farklılık göstermemektedir (p=0,503). Ayrıca, mine yüzeyinde ölçülen ağırlıkça (%) Si+4 değerleri açısından biyoaktif cam içeren gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p=0,199). Çalışmamızda mikro ve nano boyutlu BAG içerikli jel ajanlarının başlangıç mine çürüğü lezyonları üzerindeki remineralizasyon etkisi, florür vernik ajanına göre düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate the remineralization efficiencies of micro- and nano-sized bioactive glass (BAG)-containing gel formed by a newly developed technique, compared to fluoride varnish agent in artificially created initial enamel caries. In the study, 60 caries-free primary teeth were used. 60 primary teeth were divided into two in the mesiodistal or buccolingual direction using a thin diamond blade that cuts on both sides in a water-cooled cutting device. Enamel sections of approximately 5 mm width, 5 mm length and 2 mm thickness were obtained from the buccal, lingual, mesial or distal parts of the teeth, which have flatter surfaces. Enamel sections of 60 primary teeth were embedded in epoxy resin with the enamel surfaces exposed. 30 samples were reserved for computerized microtomography analysis (Micro-CT), while the remaining 30 samples were reserved for Scanning Electron Microscopy- Energy Dispersive Spectroscopy (SEM-EDS) analysis. The pH cycle, in which the oral environment is simulated in vitro, was applied to the enamel sections in which initial caries was created with the demineralization solution. A 6-day pH cycle phase was applied to 3 experimental groups, which were formed according to the use of fluoride varnish, micro-sized bioactive glass-containing gel and nano-sized bioactive glass-containing gel remineralization agents. The samples were determined by Micro-CT analysis for mineral density change (BMD) after demineralization and after pH cycling; The morphological changes on the surface and ion differences were evaluated with SEM-EDS analysis after pH cycling application. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS 23.0 program (IBM, Chicago, USA). Two-way analysis of variance was used to compare BMD values within and between groups. Tukey test was used in multiple comparisons. In the comparison of Ca, P, Ca/P and Si values by weight (%) according to the groups, data that did not show normal distribution were compared with Kruskal Wallis, and normally distributed data were compared with one-way analysis of variance (ANOVA). Tamhane's T2 test was used as the distributions were not homogeneous in multiple comparisons. Analysis results are presented as mean ±s.dev, median (minimum-maximum). Evaluation of the results was made at p< 0.05 significance level. The effect of remineralization agents applied to the initial caries lesions on the enamel surface on BMD values was found to be statistically significant (p= 0.001). There was a statistically significant difference between the mean BMD value obtained after remineralization in the fluoride varnish group and the mean BMD value obtained after remineralization in the micro-BAG group (p0.05). While Ca+2 values by weight (%) measured on the enamel surface did not differ between groups (p=0.140), P+1 values by weight (%) differed between groups (p< 0.001). The weight (%) Ca/P values measured on the enamel surface also did not differ between the groups (p=0.503). In addition, there was no statistically significant difference between the groups containing bioactive glass in terms of weight (%) Si+4 values measured on the enamel surface (p=0.199). In our study, the remineralization effect of micro and nano-sized BAG- containing gel agents on initial enamel caries lesions was found to be lower than the fluoride varnish agent.