Social media marketing activities' impact on political participation: an analysis of istanbulites' political participation in the 2019 local election
Sosyal medya pazarlama aktivitelerinin siyasal katılıma etkisi: istanbulluların 2019 yerel seçimindeki siyasi katılımının analizi
  1. Tez No: 720822
  2. Yazar: BURCU GÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: siyasal pazarlama, sosyal medya pazarlaması, siyasal iletişim, siyasal katılım, aday imajı, politik öz yeterlik, political marketing, social media marketing, political communication, political participation, candidate image, political efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Siyasi pazarlamanın, politikacıların seçimlerde istedikleri sonuçları elde etmelerindeki katkısı, tüm dünyada geniş çapta kabul görmektedir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 20. yüzyılda bilinen şekliyle siyasal pazarlama, internet ve iletişim teknolojileri endüstrisindeki gelişmelere bağlı olarak büyük ölçüde değişti. Bununla beraber en popüler iletişim platformlarından biri olan sosyal medya, politikacıların siyasi kampanya hedeflerini gerçekleştirmek için kullandıkları değerli bir mecraya dönüştü. Bu vesileyle hem politikacıların plan ve programları hakkında konuşmak ve seçmenlerle iletişim kurmak için yeni kanalları oldu aynı zamanda seçmenlerin de bilgi toplayacakları ve daha önce mümkün olmayan çeşitli siyasi faaliyetlere katılabilecekleri yeni yolları oldu. Sıfır toplamlı siyasi oyunun sert doğası, politikacıların sosyal medyanın bizi şaşırtmaktan asla vazgeçmeyen sürekli değişen ve gelişen özelliklerine ayak uydurmasını gerektirmektedir. Beklendiği gibi, Türk siyasetçiler yerel veya ulusal seçimlerde seçmen davranışlarını etkilemek amacıyla sosyal medya araçlarını kullanmaktadır. 2019 İstanbul yerel seçiminde de öne çıkan iki aday, sosyal medyayı kampanyalarına entegre etti. Bu tezde, adayların sosyal medya pazarlama aktivitelerinin doğrudan ve aday imajı ve politik öz yeterlilik aracılığı ile dolaylı olarak 2019 İstanbul Yerel Seçimi kapsamında seçmenlerin siyasi katılımlarını etkileyip etkilemediği çalışıldı. 279 katılımcının yer aldığı araştırma sonuçlarına göre her bir sosyal medya pazarlama değişkenin siyasi katılım, aday imajı ve politik öz yeterlilik ile doğrudan bir ilişkisi bulunmamıştır. Ayrıca bu ilişkinin aday imajı ve politik öz yeterlilik üzerinden dolaylı olarak şekillendiği de görülmüştür. Her ne kadar bu ikili arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturmak için yapılacak yeni araştırmalara ihtiyaç olsa da çalışma sonuçlarının, siyasal pazarlama kapsamında sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin incelenmesinin önemini göstermesinin yanı sıra siyasal kampanyalar geliştirirken dikkat edilmesi gereken temel noktaları da ortaya koyduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout the world, the contribution of political marketing in helping politicians achieve the results they want in elections is widely acknowledged. Not surprisingly, political marketing as it was known in the 20th century has drastically changed due to the developments in the internet and communication technologies. By being one of the most prominent communication platforms, social media has turned into a valuable channel to be employed by politicians to realize their political campaign goals. On the one hand, politicians not only introduce their drafted policies and programs that they will implement once they are elected but also communicate to the electorate through social media. On the other hand, constituents gather information about political campaigns and perform various types of political participation that were not possible before. The harsh nature of zero-sum political game necessitates politicians to keep pace with social media's ever-growing features that have never ceased to amaze us. As expected, Turkish politicians employ social media tools to affect voters' behavior at a local or a national election. The two prominent candidates of the 2019 Istanbul Local Election have also integrated social media into their political campaign strategies. In this thesis, how social media marketing activities directly and indirectly through candidate image and political efficacy influence voters' political participation in the June 2019 Istanbul Local Election was examined. Survey results from 279 respondents show that all social media marketing variables are not directly related to political participation, candidate image, and political efficacy. It is also found out that the relationship was indirectly shaped via candidate image and political efficacy. Even if further research is needed to clarify the relationship, it is believed that the results of the study not only demonstrate the importance of studying social media marketing activities in political marketing but also reveal key aspects to pay attention to while developing political campaigns.