Siyasal iletişim aracı olarak X platformu: 2024 Yerel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarının Z kuşağına yönelik X kullanımları
The use of X platform as a political communication tool: The utilization of X by candidates for the Istanbul Metropolitan Municipality Mayoralty aiming at generation Z in the 2024 Local Elections
  1. Tez No: 878552
  2. Yazar: CÜNEYT GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyaset, Siyasal İletişim, Pazarlama, Seçim, Kuşak, Z Kuşağı, X Platformu, Communication, Politics, Political Communication, Marketing, Election, Generation, Generation Z, Platform X
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Teknolojik ilerlemeler günümüzde yaşamımızın her alanını etkilemekte ve değişim sürecine sokmaktadır. Bu değişimin etkilerini ve dönüşüm sürecini ele alan çalışmanın ilk bölümünde, iletişim, siyaset ve siyasal pazarlama konuları incelenmektedir. Bu kavramlar, dijitalleşmeyle gelişerek tüketicilere(seçmene) ulaşım ve iletişim şekillerinin evrim geçirmesine yol açmaktadır. Dijital platformların kullanımının yaygınlaşması ve sosyal medyanın önem kazanmasıyla, reklam, halkla ilişkiler faaliyetleri, siyasal kampanyalar vb. iletişim süreçlerini yürütmek ve tüketicilerle iletişim kurma süreçleri daha hızlı ve etkili hale gelmektedir. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle siyasal iletişim çalışmaları da değişmektedir. Çalışmanın ilk bölümünün devamında, siyasal pazarlama ve iletişim sürecinin işleyişi ile teknolojinin etkileşimi ele alınmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi, siyasal liderlerin de bu teknolojiden yararlanarak iletişimlerini geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Önceleri kitle iletişim araçlarının kullanılmasıyla erişilebilirlik artarken, bugünlerde sosyal medya platformlarının kullanımı daha yaygın hale gelmiştir. Bu sayede siyasal liderler, seçim kampanyalarını sosyal medya üzerinden yürüterek karşılıklı etkileşimden faydalanmakta ve daha etkili bir iletişim kurabilmektedirler. Özellikle X gibi doğrudan düşüncelerini ifade edebildikleri platformlar, günümüz siyasi faaliyetlerinin sunumu ve liderlerin kendilerini ifade etme açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde kuşak kavramı, kuşak sınıflandırmaları, kuşakların belirlenen zaman dilimleri içinde yaşadığı ekonomik, sosyal, teknolojik ve toplumsal olaylar, Z kuşağının iş hayatına ve siyasete bakış açısı, Türkiye nüfusunun kuşaklara göre dağılımı ve Deloitte şirketinin hazırladığı küresel analiz raporu yer almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırmanın ana konusu olan 2024 Yerel Seçimi'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarının Z kuşağına yönelik sosyal medya kullanımları, seçim sürecinde kullandıkları dil ve seçime olan etkisi incelenmektedir. İstanbul'daki adaylar arasında yalnızca TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin adayları olan Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum, Birol Aydın, Buğra Kavuncu ve Meral Danış Beştaş'ın X hesapları dikkate alınmaktadır. Adayların sosyal medya kanallarından yalnızca X platformu incelenmektedir. Adayların seçim gününden önceki son dönem olan 1-31 Mart arasındaki faaliyetleri çalışmanın takvimini oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki siyasi süreçlerin, seçimlerin ve adayların Z kuşağı üzerindeki etkilerini ve Z kuşağının bu etkilere nasıl tepki verdiğini anlamak için önemli bir katkı sağlamaktadır. Sonuçlar, siyasi kampanyaların ve iletişimin Z kuşağına yönelik olarak nasıl şekillendirilebileceği konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Bu çalışma, gelecekteki seçimlerin ve siyasi süreçlerin analizinde rehberlik edecek ve Z kuşağının siyasi katılımını daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Technological advances affect every aspect of our lives today and put them in a process of change. In the first part of the study, which deals with the effects of this change and the transformation process, communication, politics and political marketing issues are examined. These concepts develop with digitalization, leading to the evolution of ways of reaching and communicating with consumers (voters). With the widespread use of digital platforms and social media gaining importance, advertising, public relations activities, political campaigns, etc. Carrying out communication processes and communicating with consumers are becoming faster and more effective. Political communication studies are also changing under the influence of technological developments. In the continuation of the first part of the study, the interaction of technology with the functioning of the political marketing and communication process is discussed. The advancement of technology allows political leaders to improve their communications by taking advantage of this technology. While accessibility previously increased through the use of mass media, nowadays the use of social media platforms has become more widespread. In this way, political leaders can benefit from mutual interaction and communicate more effectively by running their election campaigns on social media. Especially platforms such as Twitter, where they can directly express their thoughts, are of great importance in terms of presenting today's political activities and leaders expressing themselves. In the second part of the study, the concept of generation, generation classifications, the economic, social, technological and social events that generations experience within the specified time periods, the perspective of Generation Z on business life and politics, the distribution of Turkey's population according to generations and the analysis global analysis report prepared by Deloitte company are included. In the third part of the study, the social media usage of the Istanbul Metropolitan Municipality Mayor candidates towards Generation Z in the 2024 local elections, which is the main subject of the research, the language they use during the election process and its impact on the election are examined. Among the candidates in Istanbul, only the Twitter accounts of Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum, Birol Aydın, Buğra Kavuncu and Meral Danış Beştaş, who are candidates of political parties that have groups in the Turkish Grand National Assembly, are taken into consideration. Only the Twitter platform is reviewed among candidates' social media channels. The activities of the candidates between 1-31 March, the last period before the election day, constitute the calendar of the study. This study makes an important contribution to understanding the effects of political processes, elections and candidates in Turkey on Generation Z and how Generation Z reacts to these effects. The results provide important clues about how political campaigns and communication can be shaped for Generation Z. This study will guide the analysis of future elections and political processes and help us better understand the political participation of Generation Z.