İlkokullarda yetiştirme programı (İYEP) hakkında öğretmen ve veli görüşleri
Teacher and parents' opinions on the education program in primary schools (İYEP)
  1. Tez No: 720954
  2. Yazar: KASIM ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ÇIRAK KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İYEP, CIPP Modeli, Kurs, Öğretmen, Veli, IYEP, CIPP Model, Course, Teacher, Parent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) hakkında İYEP'te görev almış sınıf öğretmenleri ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında İYEP'e katılmış öğrencilerin velilerinin görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adıyaman il merkezinde bulunan ilkokullarda çalışan 2019-2020 eğitim öğretim yılında İYEP'te görev almış 96 sınıf öğretmeni ile Adıyaman il merkezindeki bir devlet okulunda 3. sınıfta okuyan İYEP'e katılmış 10 öğrencinin velisinden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında; öğretmen görüşü için araştırmacı tarafından Stufflebeam'in Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün Modeline (CIPP) uygun olarak geliştirilen ve 30 maddeden oluşan“İlkokullarda Yetiştirme Programı Değerlendirme Anketi”, veliler için ise yarı yapılandırılmış“Veli Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tarama modeli, nitel boyutunda ise durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen görüşlerinin toplandığı anket verileri SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı aracılığıyla betimsel istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. İYEP' e katılan öğrenci velileri ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. İlgili analizler neticesinde öğretmenlerin İYEP'in bağlam, girdi, süreç ve ürün boyutlarının her birisine ilişkin değerlendirmelerinde programın amacına hizmet ettiği görüşüne katıldıkları belirlenmiştir. Veliler ise İYEP'in öğrencilere bilişsel ve psikososyal yönden olumlu katkı sağladığını, planlama, ders çeşitliliği ve doküman konularında ise zayıf kaldığını ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçları, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to examine the opinions of the primary school teachers and the parents of the students' who took part in the Education Program in Primary Schools (İYEP) in the 2019-2020 academic year. Quantitative and qualitative research methods were used in the research. The study group of the research consists of 96 class teachers working in primary schools in Adıyaman city center in the 2019-2020 academic year, and the parents of 10 students who attended IYEP at a state primary school. The survey model was used in the quantitative process of the research, and the case study method was used in the qualitative dimension. In the study, the data were collected by using the 30-item Educational Program Evaluation Questionnaire in Primary Schools, which consists of expressions suitable for the CIPP curriculum evaluation model, for the opinions of teachers, and the semi-structured Parent Interview Form for the opinions of the parents. The survey model was used in the quantitative dimension of the study, and the case study method was used in the parent dimension. The data of the Education Program Evaluation Questionnaire in Primary Schools were analyzed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) package program. Parent Interview Form data was analyzed using content analysis method. As a result of the related analysis, teachers agreed that the IYEP's assessment of the context, input, process and product dimensions served the purpose of the program. Parents said that the IYEP contributes positively to the students in a cognitive and psychosocial way, while it is poor in planning, class diversity and documentation. The research results have been discussed and recommendations have been made in the context of the relevant field.