Öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenmeleri ile e-öğrenmeye yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of pre-service teacher's self-directed learning and attitudes towards e-learning in terms of certain variables
- Tez No: 721018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KONTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-Yönetimli Öğrenme, E-Öğrenmeye Yönelik Tutum, Öğretmen Adayları, Self-Directed Learning, Attitude Towards E-Learning, Pre-Service Teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenmeleri ile e-öğrenmeye yönelik tutumlarının bazı değişkenler (cinsiyet, sınıf, okudukları bölüm, not ortalaması, ikamet ettikleri yer, ailelerinin ikamet ettiği yer, anne-baba eğitim düzeyi, günlük internet kullanım süresi, internet kullanım düzeyi, tercih ettikleri öğrenme yöntemi, tercih ettikleri çalışma türü, e-öğrenme etkinliklerini gerçekleştirdikleri cihaz, internet/bilgisayar kullanım süreleri) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 601 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veriler google form aracılığıyla toplanmıştır. Formun birinci bölümünde kişisel bilgileri ortaya çıkaracak demografik bilgiler, ikinci bölümünde öz-yönetimli öğrenmelerini belirlemek için Lounsbury (2009) tarafından geliştirilip, Demircioğlu vd. (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öz-Yönetimli Öğrenme Ölçeği (SDLS)”, üçüncü bölümünde ise e-öğrenmeye yönelik tutumlarını belirlemek için Kisanga (2016) tarafından geliştirilip, Biçer (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“E-Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), basit doğrusal korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenmeleri ile e-öğrenmeye yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenmelerinin okudukları bölüm ve tercih ettikleri öğrenme yöntemine göre farklılık gösterdiği; cinsiyet, sınıf seviyesi, akademik başarı, ikamet ettikleri yer, ailelerinin ikamet ettikleri yer, anne-baba eğitim düzeyi ve çalışma türlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. E-öğrenmeye yönelik tutumlarında ise cinsiyet, sınıf seviyesi, ikamet ettikleri yer, anne-baba eğitim düzeyi, internet kullanım düzeyi, tercih ettikleri öğrenme yöntemi, e-öğrenme etkinliklerinde kullandıkları cihaz ve internet/bilgisayar kullanım sürelerine göre anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenmeleri ile e-öğrenmeye yönelik tutumları arasında pozitif yönde, anlamlı, düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu ve öz-yönetimli öğrenmenin e-öğrenmeye yönelik tutumu yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine pre-service teachers' self-directed learning and their attitudes towards e-learning in terms of certain variables (gender, class, the department they study, grade point average, place of residence, place of residence of their families, education level of parents, duration of daily internet use, level of internet usage, preferred learning method, preferred type of study, device where they perform e-learning activities, internet/computer usage times). In the research, descriptive survey and relational survey model, which are quantitative research methods, were used. The study group of the research consists of 601 pre-service teachers studying at Adıyaman University Faculty of Education in the 2020-2021 academic year. In the study, data were collected via Google Form. In the first part of the form, demographic information that will reveal personal information, in the second part,“Self-Directed Learning Scale (SDLS)”, which was developed by Lounsbury (2009) and adapted into Turkish by Demircioğlu et al. (2018) and in the third part“Attitude Scale Towards E-Learning”developed by Kisanga (2016) and adapted into Turkish by Biçer (2019) was used to determine their attitudes towards learning. In the analysis of the data, descriptive statistics, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), simple linear correlation and simple linear regression analyzes were performed. As a result of the analysis, it was seen that the pre-service teachers' self-directed learning and their attitudes towards e-learning were at a high level. The self-directed learning of pre-service teachers differs in terms of the department they study and the learning method they prefer; It was found that there was no significant difference in terms of gender, grade level, academic achievement, place of residence, place of residence of their families, educational status of parents and types of work. In their attitudes towards e-learning, there was a significant difference in terms of gender, class level, place of residence, education level of parents, level of internet use, preferred learning method, device used in e-learning activities and duration of internet/computer use. In addition, it was concluded that there is a positive, significant and low level relationship between pre-service teachers' self-directed learning and their attitudes towards e-learning and that self-directed learning predicts attitudes towards e-learning.