Yöneticinin kişilik özelliklerinin astlarının örgütsel adalet algısına etkisi
The effect of the manager's personal characteristics on the perception of justice in the organization
  1. Tez No: 721030
  2. Yazar: NUKET BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENAY YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Beş Faktör Kişilik, Dağıtım Adaleti, Prosedür Adaleti, Etkileşim Adaleti, Eşitlik Kuramı, Organizational Justice, Five-Factor Personality, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Equity Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tezin amacı; örgütlerde yöneticilerin kişilik özelliklerinin astlarının örgütsel adalet algısını nasıl etkilediği, diğer bir ifadeyle yöneticilerin hangi kişilik özelliklerinin astları tarafından daha adil algılandığının belirlenmesidir. Burada yöneticilerin kişilik özellikleri, kendi beyanlarına dayalı olarak değil, astlarının algılamaları açısından ölçülmüştür. Bu amaç doğrultusunda nicel bir araştırma yürütülmüş ve 278 çalışana çevrimiçi anket uygulanmıştır. Anket, yöneticilerinin kişilik özelliklerini değerlendirmelerinin istendiği Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve örgütsel adalet algılarını ölçen Örgütsel Adalet Ölçeğinden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; yöneticilerin uyumluluk özelliği her üç adalet algısını da pozitif yönde etkilemektedir. Sorumluluk, adalet türlerinden sadece etkileşim adaletini pozitif yönde etkilerken, yeniliklere açık algılanan yöneticiler astlarının prosedür ve etkileşim adaleti algılarını artırmaktadırlar. Araştırmada yöneticilerin dışa dönüklük ve nevrotiklik özellikleri ile adalet algıları arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiş olması ilgi çekicidir. Sonuç olarak çalışanların örgütsel adalet algılarını şekillendiren etkenlerden birinin de yöneticilerin algılanan kişilik özellikleri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis; It is to determine how the personality traits of the managers affect the organizational justice perception of their subordinates in organizations, in other words, which personality traits of the managers are perceived more fairly by their subordinates. Here, the personality traits of the managers were measured in terms of the perceptions of their subordinates, not based on their own statements. For this purpose, a quantitative research was conducted and an online questionnaire was applied to 278 employees. The questionnaire consists of the Five Factor Personality Scale, in which managers are asked to evaluate their personality traits, and the Organizational Justice Scale, which measures organizational justice perceptions. According to the findings obtained in the research; The adaptability feature of managers positively affects all three perceptions of justice. Responsibility only positively affects interactional justice, while managers who are perceived as open to innovations increase their subordinates' perceptions of procedural and interactional justice. In the study, it is interesting that no relationship was found between the extraversion and neuroticism characteristics of administrators and their perception of justice. As a result, it can be said that one of the factors shaping the organizational justice perceptions of the employees is the perceived personality traits of the managers.