Sosyal bilgiler derslerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği konularına yönelik farkındalık geliştirme: Kadına yönelik şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı örnekleri
Raising awareness on gender inequality issues in social studies : Examples of violence against women and gender discrimination
  1. Tez No: 721078
  2. Yazar: MERVE GERİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Toplumsal cinsiyet, Cinsiyet ayrımcılığı, Kadına şiddet, Materyal geliştirme, Social studies, Gender, Gender discrimination, Violence against women, Material development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersi SB 6.6.6. (Türk tarihinden ve güncel örneklerden yola çıkarak toplumsal hayatta kadına verilen değeri fark eder) kazanımı açılımları kapsamında öğrencilerinin cinsiyet ayrımcılığını ve kadına şiddeti farklı boyutları ile inceleyebilecekleri materyal örnekleri geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda medyada yer alan eril dil ile oluşturulmuş kadına şiddet haberi, tarihte cinsiyet ayrımcılığı ile karşılaşmış Samiye Cahit Morkaya, Safiye Ali, Sabiha Ziya Bengütaş gibi önemli kadınlar, kadın eylemleri, istatistikler, kadına şiddete karşı uygulamalar materyallere dâhil edilmiştir. İçerikler, hedefler doğrultusunda sosyal bilgiler ile ilişkilendirilerek öğrenci seviyesine uygun olarak düzenlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Materyaller belirlenen temalar ve amaçlar kapsamında betimsel şekilde açıklanmıştır. Güvenirlik ve geçerliliklerinin sağlanması için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Sonuç olarak; sosyal bilgiler dersi kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin oluşmasına katkı sağlayacak materyal örneklerinin geliştirilmesinin mümkün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to develop material samples that students will be able to examine and analyze gender discrimination and violence against women in content of ''SB 6.6.6'' learning outcome of social studies (Students will be able to realize the value given to women in social life based on Turkish history and current examples). For this aim, news of violence against women which created in a masculine language in the media, important women who have faced gender discrimination in history such as Samiye Cahit Morkaya, Safiye Ali, Sabiha Ziya Bengütaş; women's act, statistics, practices in violence against women, are added as contents of materials. The contents are organized in accordance with the student level by being associated with social studies in line with the objectives. Document review from qualitative research methods is used in the study. The materials are described in a descriptive manner within the scope of the specified themes and objectives. Expert opinions have been consulted to ensure reliability and validity of this study. As a result; within the scope of social studies course, it has been determined that it is possible to develop material samples that will contribute to the formation of gender equality.