Hüseyin Ferhad'ın şiirleri üzerine tematik bir inceleme
A thematic examination on Hüseyin Ferhad's poems
- Tez No: 721110
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tradition, HüseyinFerhad, Mythology, Poetics, Shamanism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hüseyin Ferhad, şiirlerinin kaynağını içine doğduğu kültüre borçludur. şamanizme, Türk mitolojisine, Orta Asya step kültürüne, binlerce yıllık tarihimize, aşka, kısaca ilkçağdan bu çağa yaşanılan hayattan koparıp çıkardıklarına borçludur. Bu sebeple bu çalışmada şairin kullandığı farklı temalar da ele alınmıştır. Ferhad; içinde yaşadığı çağı tarihle, şamanizmle, İslamiyetle ve mitolojiyle buluşturan bir şair olarak çağdaşı olan şairlerden ayrılır. Şiirlerinde işlediği eski Türk inançları ve Türk tarihi şiirinin belirgin noktalarından bazılarıdır. Bu tez sonucunda Hüseyin Ferhad'ın çağdaşlarından farklı bir sanat arayışı içinde olduğu saptanmıştır. Bu sanat anlayışı ve arayışı ile özgün bir yere sahiptir. Bu çalışma sırasındaFerhad'ın şiirleri aracalığıyla Türk tarihini, Türk ulusunun değerlerini, Batı ve Türk mitolojisini günümüze taşıyan bir şair olduğu tespit edilmiştir. Hüseyin Ferhad şiirlerinin, bugünün bakış açısıyla geçmişe tutulan bir ışık olduğunu ortaya çıkaran bu çalışmanın Yeni Türk edebiyatı alanındaki eksikliği kapatacağını umuyoruz. Anahtar Kelimler: Gelenek, Hüseyin Ferhad, Mitoloji, Poetika, Şamanizm.
Özet (Çeviri)
He owes to the very culture he was born into for inspiration for his poems. In this context, he was inspired by Shamanism, Turkish mythology, the Central Asia steppe culture, the several millennial-old history of Turks, or briefly, whatever he has torn out of the experience that has amassed since the ancient history. Accordingly, the present study focused on different themes used by the poet. Ferhad is distinguished from his peers in terms of the manner by which he mixes the current period with Shamanism, Islam and mythology. Old beliefs and history of Turks seen in his poems are some of the distinct characteristics of his poetry. With this thesis, it was found that Ferhad had a different artistic pursuit than his contemporaries. He enjoys a unique standing thanks to this artistic vision and pursuit. During this study, was determined that Ferhad was a poet who brought Turkish history, values of the Turkish nation, Western and Turkish mythology to the present through his poems.The present study has revealed that Ferhad's poetry represents light upon the past projected with today's perspective and will hopefully fill a gap in the New Turkish field.