Deneyimsel pazarlama ve sosyal girişimcilik: Turkcell Diyalog Müzesi
Experiential marketing and social entrepreneurship: Turkcell Dialogue Museum
- Tez No: 721144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHVER OMERAKI ÇEKİRDEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, İşletme, Social Work, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Pazarlama, Sosyal Girişim, Sosyal Girişimcilik, Engelli Bireyler, Experiential Marketing, Marketing, Social Enterprise, Social Entrepreneurship, Disabled İndividuals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde teknolojideki hızlı gelişmeler ve tüketicilerin bilgiye erişim hızının artması, tüketicilerin ihtiyaçlarında önemli farklılıklar yaratmıştır. Tüketici ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, tüketim yapısı tüketicilerin sahiplenme davranışlarını anlamak ve yeni şeyler deneyimleme dürtüsü için kullanılır. Sonuç olarak, tüketici deneyimi akademisyenlerin ve uygulamacıların ilgisini çekmiştir. Tüketicilere unutulmaz ve akılda kalıcı deneyimler sunmak rekabet avantajı haline geldi. Deneyim ekonomisi, tüketicilere ürün sunmak yerine manevi ihtiyaçlarını ön planda tutarak kendilerini özel hissettirmeye çalışan deneyimler sunar. Bu şekilde firma ile tüketici arasında duygusal bir bağın temelleri oluşturulmaktadır. Bu bağ ile firmalar, tüketici sadakatinin gelişmesine olanak sağlayan genel olarak tüketimin fonksiyonel, duygusal, duyusal ve ilişkisel boyutlarını değerlendirerek rekabet avantajı elde etmektedirler. Bu tezin amacı, bir sosyal girişim bağlamında deneyimsel pazarlama stratejilerinin uygulanmasını araştırmaktır. Çalışma, sosyal girişime odaklanarak, sosyal girişimlerin daha iyi bir dünya yaratmak için deneyimsel pazarlama ilkelerini nasıl kullanabileceğini gösteriyor. Bu amaçla engellilere yönelik algıları değiştirmeyi amaçlayan deneyimsel stratejilerin analiz edilmesi için araştırma bağlamı olarak Turkcell Diyalog Müzesi seçilmiştir. Müze yöneticileri ve engelli çalışanları ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Saha gözlemlerinde ve ikincil kaynaklarda da analizi bilgilendirir. Araştırmanın bulguları, deneyimsel pazarlamanın tüm ilkelerinin firma tarafından uygulandığını göstermektedir. Bununla birlikte, tüketici deneyiminin başlangıç ve temel boyutu, ziyaretçilerin beş duyudan birini ortadan kaldırması – kişinin görme veya konuşma yeteneğini elinden almasıdır. Hizmet sağlayıcıların kişisel yaşam öyküsü, farklı uyarıcıların kullanımı ve hizmet sağlayıcılar ile tüketicilerin etkileşimleri, ziyaretçiler için her seferinde farklı unutulmaz deneyimler yaratmaktadır. Teorik katkıların yanı sıra, tez, iş yapma eylemiyle toplumsal faydalar yaratmak isteyen sosyal girişimciler için yönetsel çıkarımlar sağlar.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapid developments in technology and the increase in the speed of consumers' access to information have created significant differences in consumers' needs. Except satisfying consumers' needs, the construct of consumption is used to understand consumers ownership behaviors and urge to experience new things. Consequently, consumer experience has attracted the attention of academicians and practitioners. Providing consumers with unforgettable and memorable experiences has become a competitive advantage. Instead of offering products, experience economy gives consumers experiences that attempt to make them feel special by giving priority to their spiritual needs. In this way, the foundations of an emotional bond between the firm and the consumer are created. With this bond, firms gain competitive advantage by evaluating the functional, emotional, sensory, and relational dimensions of consumption in general that allow the development of consumer loyalty. The aim of this thesis is to explore the application of experiential marketing strategies in the context of a social enterprise. By focusing on the social enterprise, the study shows how social enterprises can use experiential marketing principles for creating a better world. For this purpose, Turkcell Dialogue Museum was selected as the research context to analyze the experiential strategies used that aim to change perceptions towards the disabled. In-depths interviews were carried out with the managers and the disabled employees of the museum. In site observations and secondary sources also inform the analysis. The findings of the research show that all principles of experiential marketing are employed by the firm. However, what is the starting and principal dimension of consumer experience is removing visitors one of five senses – taking away one's ability to see or speak. The personal life story of the service providers, the use of different stimuli and the interactions of services providers and consumers create every time different memorable experiences for visitors. Apart from theoretical contributions, the thesis provides managerial implications for social entrepreneurs that want to create societal benefits by the very act of conducting business.