1960 sonrası seramik sanatı ve bellek araştırmaları
  1. Tez No: 721173
  2. Yazar: HANİFE BUĞURCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: bellek, kolektif bellek, çağdaş seramik sanatı, mekânın belleği, memory, collective memory, contemporary ceramic art, memory of space
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
1960 sonrası seramik sanatı ve bellek araştırmaları adlı bu çalışmada belleğin genel tanımı ve çağdaş sanata katkıları ele alınmıştır. Bellek anımsayan öznenin geçmişteki anılarını bir arada tutmasını sağlayan bir algı bütünlüğüdür. Bellek geçmişte yaşanılan olayların ileriki kuşaklara aktarılabilmesi durumunda anlam bütünlüğü sağlamaktadır. Aynı zamanda geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesi de görmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan kaos ortamında kendini güvende hissetmeyen sanatçılar Amerika'da başlayan kavramsal sanat akımlarından etkilenmeye başlamışlardır. Savaşın yarattığı kolektif bellek sanatçıları yenilik arayışı içine sokmuştur. Bu dönemlerde ortaya çıkan Dada, Fluksus ve Funk art gibi akımlar dönemin sistemini ve tüketime olan düşkünlüğü eleştirmişlerdir. Eleştiri diline hâkim olan bu akımlar dönemin toplumsal belleği hakkında fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır. Çağdaş seramik sanatı 1960 sonrası geleneksel yapıdan sıyrılıp kavramsal bir sanat nesnesi haline gelmeye başlamıştır. Soylu bir malzeme olan seramik başlı başına bir bellek aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmalarımın temelinde bireysel ve toplumsal belleğin etkileri yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study entitled“Post-1960 Ceramic Art and Memory Researches”, the general definition of memory and its contribution to contemporary art is discussed. Memory is an integrity of perception that allows the recalling subject to keep past memories together. Memory provides integrity of meaning if past events can be passed on to future generations. It also acts as a bridge between the past and the future. Artists, who did not feel safe in the chaotic atmosphere of post-Second World War era, began to be influenced by the conceptual art movements that started in America. The collective memory created by the war led artists to search for the novelty. The art movements such as Dada, Fluxus and Funk art started to emerge in this period, and they criticized the system of the period and its dependence on consumption. These movements, which possess the language of criticism, enable us to have an idea about the social memory of the period. The contemporary ceramic art got out of the traditional structure and started to become a conceptual art object after 1960. The ceramic, which is a noble material, has started to be used as a memory tool in itself. The impact of individual and social memory constitutes the ground of my studies.