İbn Sîna'da diriliş
Ibn Sîna of resurrection
- Tez No: 721256
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN HAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ibn Sina, resurrection, afterlife, soul, human
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmadaki amaç, İbn Sînâ'nın savunduğu ruhani diriliş düşüncesinin gerekçelerini ve amacını ortaya koyabilmektir. Tez, onun insanın mahiyeti hakkındaki görüşlerinden yola çıkarak, yaptığı insan tanımının ahiret tasavvurunu şekillendirdiği üzerine kurulmuştur. Amaç İbn Sînâ'nın görüşlerini eleştirmek ya da savunmak değil, neden bu görüşü savunduğunu anlayabilmektir. Bu nedenle İbn Sînâ ile İbn Sînâ'dan önceki filozoflar arasında benzerlik ve farklılıkları görmek ve onların İbn Sînâ üzerindeki etkisini tespit etmek istedik. İbn Sînâ'nın yaptığı insan tanımından yola çıkarak şekillendirdiği ahiret hayatını anlamak için İbn Sînâ'nın insan tasavvurunu ortaya koyduk. İbn Sînâ'dan sonra ona gelen eleştirilere yer verdik ve modern bilimdeki insan anlayışı ile İbn Sînâ'nın insan anlayışını karşılaştırdık. Ve sonuç olarak gördük ki, İbn Sînâ insanı diğer canlılardan daha üstün bir yere koymuştur. Bu üstünlük de insandaki akıl sayesindedir. İbn Sînâ insanın düşünme fiilini gerçekleştiren yönünün nefsine ait olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle insanı insan yapan asıl unsurun da nefsi olduğunu söyler. İnsan aklı sayesinde hayvanlardan üstün olduğu için, zevkleri ve acıları da diğer canlılardan daha farklı olmalı ve aklına hitap etmelidir. Onun ruhani bir dirilişi savunmasındaki en büyük sebep onun insanı yaratılan varlıkların en üstünü olarak görmesi ve ona layık bir ödül-cezayı hak ettiğini düşünmesindendir. Anahtar Kavramlar: İbn Sînâ, diriliş, ahiret, ruh, insan.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the reasons and purpose of the spiritual resurrection idea advocated by Ibn Sina. The thesis is based on his views on the nature of human beings, his definition of human shapes, and conception of the afterlife. The aim is neither to criticize nor to defend Ibn Sina's views, but to understand why he supports these ideas. Therefore, we wanted to examine the similarities and differences between Ibn Sina and the ideas of philosophers existed before Ibn Sina, and to investigate their influence on Ibn Sina. Ibn Sina's definition of human is examined in this study to understand the afterlife that Ibn Sina shaped based on his definition of human. We explained the criticisms about Ibn Sina and compared modern science's definition of human as well as Ibn Sina's definition of human. Additionally, we have come to the conclusion that Ibn Sina takes human beings as being superior to other living creatures. This superiority exists due to the mind and reasoning ability of human beings. Ibn Sina thinks that the thinking party of man is the soul. Therefore, he says that the main element that makes a human being is the soul. Since man is superior to animals as a result of having the ability of thinking and reasoning, his pleasure and pain must also be different from those of animals. Moreover, human beings' pleasure and pain must address to the mind. The main reason for his defense of spiritual resurrection is that his acceptance of man as being the supreme one of all created beings.