Ergenlerde özgüven düzeyi beden algısı veyalnızlık arasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p betwenn self- confi̇dence level bodypercepti̇on and loneli̇ness i̇n adolescent
  1. Tez No: 721367
  2. Yazar: TURGUT TAŞDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Özgüven, Beden Algısı, Yalnızlık, Puberty, Self-Confident, Body Perception, Loneliness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı: ergenlerde özgüven, beden algısı ve yalnızlık düzeylerinin belirlenmesi, demografik değişkenler temelinde farklılaşıp farklılaşmadığının saptanması ayrıca; beden algısı ve yalnızlığın ergenlerin özgüven düzeyi üzerindeki etkisini tespit etmektedir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi Muğla Ortaca' da lisede öğrenim gören 455 ergenden oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Özgüven Ölçeği'', ''Bedeni Beğenme Ölçeği'', ''UCLA Yalnızlık Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma bulgularında ergenlerin özgüven düzeyleri cinsiyet, yaş, sınıf, ebeveyn tutumu, aile gelir durum düzeylerine göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Bedeni Beğenme düzeylerinde cinsiyet, ebeveyn tutumuna göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Ergenlerin yalnızlık düzeylerinde ise cinsiyet, ebeveyn tutumu, aile gelir düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Ergenlerin özgüven düzeyleri beden algısı ve yalnızlık arasındaki ilişkiyi incelemek için çoklu doğru regresyon analizi sonuçlarına bakılmış ve anlamlı ilişkiler sergiledikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the levels of self-confidence, body perception and loneliness in adolescents, to determine whether they differ based on demographic variables, and to examine the relationship between self-confidence body perception and loneliness. The research was carried out in accordance with the relational screening model. The sample of the study consists of 455 adolescents studying in high school in Muğla Ortaca. In order to collect data in the research,“Personal Information Form”,“”Confidence Scale“,”“Body Liking Scale”,“”UCLA Loneliness Scale "were used. In the research findings, the self-confidence levels of adolescents differed significantly according to their gender, age, class, parental attitude, and family income status. In the Body Liking levels, gender differed significantly according to parental attitude. In adolescents' level of loneliness, gender, parental attitude and family income differed significantly. In order to examine the relationship between adolescents' self-confidence levels, body perception and loneliness, multiple accurate regression analysis results were examined and they were found to display significant relationships. .